POD KIŠOM KRITIKA

Radovi na Zvijezdi neće biti nastavljeni do nalaza Državnog inspektorata

27.05.2024 u 19:01

Bionic
Reading

Radovi na komunalnoj infrastrukturi dijela karlovačke jezgre Zvijezde neće biti nastavljeni do nalaza Državnog inspektorata koji je prošlog tjedna izuzeo dokumentaciju, rekla je u ponedjeljak u Karlovcu direktorica gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija Katarina Malenica

Radovi su obustavljeni u Gambonovoj, Bencetićevoj, Draškovićevoj i Križanićevoj ulici, precizirala je te dodala da je početa recenzija dosadašnje metode radova i da će o toj recenziji ovisiti hoće li se nastaviti raditi na dosadašnji način. Također je, kaže, pokrenut postupak izmjene i dopune glavnog projekta.

Radovi u Zvijezdi se provode u sklopu projekta Vodovoda i kanalizacije "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa". Ukupna novčana vrijednost tog projekta je veća od 67 milijuna eura, a u Zvijezdi iznosi oko 12 milijuna. U karlovačkoj jezgri i na susjednoj Gazi izvođač radova je zagrebačka tvrtka GIP Pionir, a nadzor provodi Capital ing. Rekonstruiraju se vodoopskrbna i odvodna mreža, plinovod, DTK i elektroenergetska mreža.

Način izvođenja radova u Zvijezdi nailazi na žustre kritike, prije svega zbog nastalih oštećenja na objektima, poglavito u Kraševoj i Klaićevoj ulici, a inicijativa građana Zvijezde i Gaze smatra da je problem u korištenju talpi za zaštitu građevinske jame.

"Izrađujemo elaborat stanja oštećenih objekata u Kraševoj gdje ih je šest. To će biti podloga za sanaciju", rekla je Malenica u Glazbenom paviljonu, za otvorenja izložbe infografika na kojoj je predstavljeno što se radi u Zvijezdi i kako bi taj dio grada nakon radova trebao izgledati.

U Zvijezdi se, kako je izvijestila, rekonstruira pet kilometara kanalizacije i vodoopskrbe i da je do sada izvedeno 68 posto radova na kanalizaciji i 55 na vodoopskrbi.

"Radovi se trenutačno provode na vodoopskrbi u Prešernovoj, na DTK mreži i elektroenergetskoj infrastrukturi u Cesarčevoj i Tomislavovoj, a u sjevernom dijelu Radićeve se završavaju i slijede postavljanje rubnjaka te opločenje", rekla je.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je naglasio da krivac za štetu treba snositi trošak obnove. Rekao je također da je osigurano sto tisuća eura stanovnicima Zvijezde za ulaganje u krovišta, pročelja, stolariju i statiku.