sjednica sabora

Hajdaš Dončić: 'Umjetna inteligencija bolje bi vodila ovu državu od Plenkovića'

15.10.2024 u 09:57

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković pred saborskim zastupnicima predstavio je godišnji izvještaj o radu Vlade, a oporba je, očekivano, stankama dočekala njegovo izlaganje

15.00 'Članovi HDZ-a nisu patke, nego HDZ-ovci. A zna se u Hrvatskoj što to znači i značit će nakon što ih se rehabilitira od kaznenog djela za kriminalnu organizaciju', poručila je Dalija Orešković.

'Optužujem HDZ da Hrvatsku podrivaju iznutra, a predstavljaju se kao domoljubi', rekla je.

14.12 Marija Selak Raspudić upozorila je na učinak inflacije u Hrvatskoj i rast cijena namirnica.

'Kad govorimo o radu Vlade, glavne teme su uglavnom iste. Otkad je zatvorena tema covida, Hrvatska se nalazi pod stalnim pritiscima međunarodnih kriza kojima se ne nazire kraj. Najveća kriza je sigurno inflacijska kriza. Posljedice bujajuće inflacije pogodile su nas na način kakav ne pamtimo od Domovinskog rata. Poskupjelo je sve lančanom reakcijom', rekla je.

13.55 Marijana Puljak iz Centra osvrnula se na koaliciju HDZ-a s DP-om.

'Stranka se prodala za nekoliko ministarskih fotelja - jasna prevara birača. Problem su i ljudi koje su doveli na ključne pozicije, npr. Dabro. Njegova diploma iz Travnika izazvala je veliku sumnju i s pravom se postavlja pitanje je li ju kupio na benzinskoj crpki - nije znao nabrojati ni koji su mu najdraži profesori. Imamo ministra koji izjavljuje da žene moraju rađati djecu da bi mogla čuvati magarce. Ova Vlada predvođena HDZ-om sinonim je za korupciju', kazala je Puljak.

Hajdaš Dončić: Plenkoviću, tko vas ne zna, skupo bi vas platio

13.23 U ime SDP-a govorio je novi predsjednik te stranke Siniša Hajdaš Dončić.

'Nemam riječi. Gospodine Andreju Plenkoviću, tko vas ne zna, skupo bi vas platio. Tc, 24 minute dociranja... Sve drugo, nadugo, naširoko, što je izložio Plenković, zvuči jako lijepo. Mogu si ga zamisliti kako se jutros probudio i vježbao govor pred zrcalom govoreći 'zrcalo, zrcalo, reci mi tko je najbolji'. Ali ne nasjedajte na ove umiljate riječi, jer Plenkoviću se lijepa slika u zrcalu razbija čim se krenemo uspoređivati sa susjedima', poručio je na početku.

Poručio je da 10 posto moćnika upravlja s 90 posto bogatstva. 'Zbog toga je i opasno biti star u ovoj zemlji i pokušati preživjeti od mirovine. Ni s plaćom nije nešto puno bolje, ali za mnoge ljude odlazak u mirovinu je potpuno poniženje i gubitak dostojanstva. To više nije čak ni borba za egzistenciju, to je korak u siromaštvo i nesigurnost. Tako da je ovo što Plenković iznosi u svojim izvješćima daleko od stvarnosti. I vi koji možda mislite da živite dobro, jer si možete priuštiti napolitanke ne gledajući koliko koštaju, budite svjesni da su to mrvice koje vam padaju sa stola koje drži ovih 10 posto bogatih', dodao je.

'Umjetna inteligencija bolje bi vodila ovu državu od Plenkovića', kaže.

Iznio je Hajdaš Dončić i neke ideje koje će promicati kroz SDP. 'Kao ekonomist čvrsto vjerujem da poduzeća, država, organizacije i građansko društvo mogu redefinirati svoju svrhu. Umjesto da budu u stalnoj utrci za kratkoročnom dobiti, moramo pronaći način da težimo dobrobiti svih dionika i zajednice. To ne zahtijeva kompletan zaokret. Tvrtke ne trebaju stati s ostvarivanjem dobiti za svoje dioničare, ali nije normalno da se izvlače milijarde eura izvan Hrvatske na strane račune ili da strani trgovački lanci u Hrvatskoj mogu raditi što ono što im u njihovim domicilnim državama nije dozvoljeno. Zbog toga kad kažem progresivno oporezivanje bogatih, to znači da ćemo ih direktno ili indirektno potaknuti da bolje planiraju poslovanje i raspodjeljuju vrijednost. Postoje kompanije koje su to već prepoznale, a i dalje su profitabilne i konkurente. To je također ono što odgovorne zemlje čine - stvaraju prosperitet za svoje građane i poduzeća, a istovremeno poštuju i prirodni okoliš', dodao je.

'Za nekoliko dana HDZ će biti pravno oslobođen za aferu Fimi media, u kojoj su pokrali milijune. Istječe trogodišnji rok od datuma nakon kojeg su platili kaznu i znate što - više ih se neće smjeti nazivati kriminalnom organizacijom. U srednjem vijeku crkva je dozvoljavala moćnicima da otkupe grijeh. To je isto sada napravio i HDZ - uplatili su više od 14 milijuna kuna i otkupili svoj grijeh. Dakle imamo još nekoliko dana pa pozivam sve da iskoriste slobodu govora i, prije nego što nam to zabrane, zovemo HDZ pravim imenom - kriminalna organizacija', poručio je Hajdaš Dončić.

'Na kraju, evo da se ipak obratim i samom predsjedniku Vlade - ah, otišao je, ali ću reći članovima Vlade - vidim da svoje političke neistomišljenike nazivate idiotima, korisnim idiotima. Neću biti nekulturan poput vas, neću vas sigurno nazivati idiotom, to nije moj vokabular, ali da ste za Hrvatsku i hrvatske građane potpuno beskorisni, pa i štetni, to je činjenica', kazao je Hajdaš Dončić.

Grmoja: Dolazak Vučića predstavljate kao uspjeh

12.43 'Krenut ću s ovom sramotom u Dubrovniku. Nije Vučić došao radi Ukrajine, nego radi Kosova. Njemu odgovara pozivati se na teritorijalnu cjelovitost radi Kosova. Vas treba zanimati kakav je stav Vučića prema velikosrpskoj agresiji, u kojoj je i sam sudjelovao. Vi se hvalite time da ste doveli Vučića u Dubrovnik da pljuje po Domovinskom ratu i to predstavljate kao uspjeh', krenuo je na početku izlaganja u ime kluba Mosta Nikola Grmoja.

'Postoje tri vrste laži: laž, besramna laž i statistika. Ovo je izreka britanskog političara iz 19. stoljeća, a primjenjiva je i danas jer se koriste brojke koje odgovaraju Vladi', rekao je Grmoja.

Osvrnuo se i na iseljavanje Hrvata. 'Hrvata je svake godine jedan posto manje u Hrvatskoj, ovako masovno nas nije iseljavala ni bivša komunistička diktatura. Još gore je što vršite zamjenu stanovništva i još više rušite cijenu rada i tjerate naše ljude iz Hrvatske', kazao je.

12.40 Na izlaganje premijera bilo je nekoliko povreda Poslovnika. Mostov Miro Bulj prozvao ga je zato što dolazak Aleksandra Vučića u Dubrovnik prikazuje kao uspjeh, zbog čega je dobio opomenu.

'Kolega Bulj, ne sramotite se. Vučić je došao pobjednicima na noge', odgovorio je HDZ-ov Andro Krstulović Opara i isto dobio opomenu.

12.38 Plenković je iznio i planove za budućnost. 'Prosječnu neto plaću do kraja mandata povećat ćemo na 1600 eura, a minimalnu plaću od Nove godine na 970 eura', kazao je premijer.

'Novim Zakonom o mirovinskom osiguranju redefinirat ćemo formulu za usklađivanje mirovine prema rotacijskoj formuli 85:15, po povoljnijem indeksu rasta plaća i troškova života. Povećat ćemo staž majkama sa šest mjeseci na 12 za svako rođeno ili posvojeno dijete te uvesti godišnji dodatak. Udvostručit ćemo naknade za novorođenu djecu s 309 na 618 eura od ožujka 2025. Stambenom i poreznom politikom izići ćemo u susret mladima koji imaju neriješeno stambeno pitanje', kazao je.

Poruka zastupnicima oko Ukrajine

12.29 Očekivano, spomenuo je NATO i misiju potpore Ukrajini.

'Milanović je to u Washingtonu prihvatio i sada vama dođe soliti pamet. Opredijelite se - jeste li za NATO ili niste? Ne idu ni u Harkiv, ni na liniju fronta, bit će u Njemačkoj. Promislite što vašim dizanjem ili nedizanjem ruke radite za kredibilitet Hrvatske. Hoćete li pristati na ruski narativ, gdje nas svrstavate, u zapećak s Orbanom? Orban je diler - ima naftu i plin od Rusije', obratio se Plenković zastupnicima.

12.14 'U našoj bajci smo izgradili i drugu cijev tunela Učka. Izgradili smo cesticu D403 Škurinje – Luka Rijeka, tri kilometra, HDZ-ova zločesta vlada to je izgradila tamo gdje je na vlasti oporba', poručio je Plenković.

'Uz Rafale, doći će 15 novih zrakoplova tipa Airbus 220 i oni će ojačati konkurentnost tvrtke Croatia Airlines, koja slavi 35 godina postojanja', poručio je.

'Poljoprivreda je kralježnica ekonomski suverenije Hrvatske u pogledu samodostatnosti u proizvodnji te opskrbi sigurnom i zdravom hranom. Za razvoj hrvatske poljoprivrede osigurali smo 3,8 milijardi eura europskih sredstava', kazao je Plenković.

Plenković o 'bajkama'

11.59 Plenković se pohvalio ocjenama dvije od tri vodeće rejtinške agencije (Fitch i Standard&Poor's) jer su pozicionirale Hrvatsku unutar uskog kruga zemalja s kreditnim rejtingom u kategoriji A.

'Rekordno brz napredak od neinvesticijskog rejtinga do kreditnog rejtinga kategorije A snažna je poruka sigurnosti svim stranim ulagačima. Istodobno, iznadprosječna kreditna kvaliteta države donosi građanima i gospodarstvu povoljnije i jeftinije zaduživanje, po čemu Hrvatska već sada bolje stoji u odnosu na niz zemalja. Zbog takvih poteza i odgovorne politike stekli smo povjerenje naših građana koje se odražava, primjerice, na državnim obveznicama i trezorskim zapisima. Preko njih je mobilizirano više od četiri milijarde eura štednje građana... to je isto bajka', kazao je.

'Prosječna neto plaća u proteklih osam godina porasla je za 76 posto, sa 749 na 1315 eura. Kad se odbije inflacija, to je i dalje realni rast od 35 posto. Medijalna neto je u istom razdoblju porasla za 69 posto, sa 656 na 1106 eura (realno za 30 posto). Minimalna neto plaća je u istom razdoblju porasla za 103 posto, s 331 na 672 eura (realno za čak 56 posto). Znatno smo povećali plaće našim liječnicima i medicinskim sestrama, učiteljima, policajcima, vojnicima, radnicima u kulturi i socijali te drugim državnim i javnim službenicima. To je isto bajka', rekao je premijer.

'U jedanaestoj godini članstva ostvarili smo višak od 16,2 milijarde eura u odnosu na uplate u europski proračun. Toliko o magovima koji ne bi ni u EU ni u NATO. Oni bi zvali strica u Ameriku da pošalje novac', dodao je.

Kazao je da se obnova i u Zagrebu i na Banovini značajno ubrzala.

'Utrostručili smo i roditeljsku naknadu – s 353 na 995 eura', dodao je.

Osvrnuo se i na umirovljenike. 'Hrvatska stari kao društvo. Donijet ćemo zakon o starim osobama. Najrazvijenije zemlje svijeta imaju takve zakone, oni su nam nužni i to ćemo donijeti do kraja mandata', kazao je.

'Kad je riječ o socijalnoj politici, provedba kršćanskog načela solidarnosti - to provodimo svakog dana', rekao je.

11.53 'U svom izlaganju osvrnut ću se na pet okosnica Izvješća o radu Vlade. Prvo, na odgovornoj fiskalnoj politici, zdravim makroekonomskim osnovama i snažnom gospodarskom rastu koji su ključni za prosperitet Hrvatske; drugo, na demografskoj revitalizaciji, ulaganjima u mlade, obrazovanju, podršci umirovljenicima i osobama s invaliditetom te ravnomjernom regionalnom razvoju kojim se razvijamo kao država koja pruža jednake mogućnosti i poboljšava kvalitetu života; treće, na jakim i neovisnim institucijama, vladavini prava, borbi protiv korupcije, razvoju naprednijih i dostupnijih zdravstvenih usluga te kvalitetnoj stambenoj i poreznoj politici, posebno za mlade i obitelji; četvrto, na zelenoj tranziciji, jačanju hrvatskog sela i poljoprivrede te snaženju hrvatske energetske neovisnosti u vremenima u kojima samodostatnost postaje važnija nego ikada prije; peto, na jačanju međunarodnog položaja Hrvatske, razvijanju partnerstva i utjecaja, snaženju odnosa domovinske i iseljene Hrvatske i njegovanju nacionalnog identiteta', poručio je Plenković.

Plenković: Molio bih kulturno ponašanje

11.39 Plenković predstavlja izvještaj o radu Vlade. 'Nadam se da će današnje izvješće proći mirnije nego prošli put pa unaprijed zahvaljujem zastupnicima Grmoji, Mrak Taritaš, Beljaku (op.a. pobrojio je sve zastupnike) što ne razbijaju klupe kao što su razbijali na Trgu svetog Marka. Molio bih pristojno i kulturno ponašanje. Moram se osvrnuti na izborne aluzije gospodina Pausa o autogolovima u vanjskoj politici. Autogolove zabija kršitelj Ustava, svrstava Hrvatsku u ruski kamp, kada Rusija krši međunarodno pravo. Ničim izazvan, a možda i nečime izazvan, stavlja Hrvatsku... budući da je kršitelj Ustava na temelju upozorenja Ustavnog suda, onda o autogolovima govorite malo preciznije', poručio je Plenković.

'Što se tiče bajki i čuda, zanimljivo je kako ljudi tako lakonski svode trud, rad i mjerljive pokazatelje na bajke i čuda. Diskvalificiraju ozbiljne institucije na nivou doskočica', dodao je. 'Građani su vam dali mandat, ali nisu vam dali mandat da radite cirkus', poručio je.

'Trenutno zahvaljujući Milanoviću imamo situaciju da se ljušti, ruši kredibilitet Hrvatske u EU i NATO-u. Ljudi ne znaju jesmo li zemlja koja će pomoći žrtvi ili će reći - pusti agresora, samo da mene ne vidi. I ljudi koji ga podržavaju žele takvu Hrvatsku koja će okrenuti glavu. Promislite hoćete li biti talac kršitelja Ustava ili ćete biti ozbiljna stranka', kazao je.

'U trećem mandatu naš glavni fokus bit će ponovno na hrvatskim građanima, kao i na poboljšavanju određenih područja na kojima želimo ostvariti dodatne iskorake. Nastavit ćemo s politikama koje pridonose rastu plaća, mirovina, socijalnih naknada i suzbijanju inflatornih pritisaka. S osam milijardi eura kroz višekratne pakete pomoći očuvali smo socijalnu koheziju unatoč svim krizama', kazao je Plenković.

Plenkovića dočekale stanke

10.55 Očekivano, uoči izlaganja premijera niz klubova zatražio je stanke.

'Podcrtala bih da će građani danas nakon govora premijera još jednom osjećati ogorčenje i preispitivanje što su skrivili kada od tzv. gospodarskog čuda, koje će premijer predstavljati - oni nemaju ništa. Građani, niste vi u krivu. Tzv. gospodarsko čudo Plenkovića računa na rastuću nejednakost: 50 posto ljudi u ovoj zemlji koji imaju najniži dohodak ima 10 posto bogatstva, a najbogatiji imaju 50 posto bogatstva. Osim toga, 50 posto stanovništva nema ništa, a 10 posto najbogatijih ima 50 posto', poručila je Sandra Benčić iz Možemo tražeći stanku.

'Kada je uveden euro, napravljen je zločin prema Hrvatskoj', kazao je Bulj te je u Sabor donio jaja i kruh kako bi rekao koliko su ti proizvodi poskupjeli. 'Jaja su skuplja 57 posto, a mirovine ste digli sedam posto. Kruh je skuplji 57 posto. A vi govorite da pomažete umirovljenicima', kazao je Bulj.

Stanku je zatražila i Dalija Orešković iz DOSIP-a. 'Nikako država ne može biti međunarodno jaka ako je unutar nje slomljen ustavno-pravni poredak. U Dubrovniku ne samo da niste sukreirali politiku s predsjednikom, nego niste predstavljali ono što je usuglašeno unutar vaše vlade', poručila je Orešković.

'Vas je kršitelj Ustava Milanović nazvao narikačom. I nije vam smetalo da vas protuustavno okupi na listu i predstavlja. To je vaša trajna sramota', poručila joj je HDZ-ova Danica Baričević.

  • +7
Plenković podnosi Saboru izvješće o radu Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

10.28 Reakciju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića izazvala je i Dalija Orešković svojim slobodnim govorom.

'Andrej Plenković i HDZ danas vode hibridni rat kako bi destabilizirali institucije ove države. Nakon što su porobili DORH, pravosuđe i Povjerenstvo za sukob interesa, jedino im je preostala institucija predsjednika države. Za Hrvatsku to predstavlja opasnost. Ovo što danas radite u državi je ispod razine svega što su Hrvatskoj radili svi naši povijesni okupatori', poručila je Orešković.

'Govoriti o današnjoj Hrvatskoj kao zemlji koja je gora nego kad su je okupirali najgori okupatori... današnji život u RH da je gori nego u vrijeme stare Jugoslavije, NDH - ako je zaista tako, ne znam kako je tamo bilo. Ne mogu vjerovati da danas netko kaže da je Hrvatska gora danas nego što je bila u Kraljevini SHS, NDH ili socijalističkoj Jugoslaviji. Ti ljudi prije nas su ubijali, zatvarali, tada niste mogli govoriti kao što danas vi govorite', kazao je Jandroković.

10.26 Uoči izlaganja premijera zastupnici su iznosili slobodne govore. Neki su se, poput Sandre Benčić iz Možemo, osvrnuli i na izlaganje koje tek slijedi.

'Danas će premijer izazvati val ogorčenja i preispitivanja kad bude govorio o hvalospjevima svojoj vladi. Tko su ti nezahvalnici koji ne razumiju ekonomski genij našeg premijera?! Danas će osjećati prijezir svi oni koji nemaju ništa od ovog', rekla je Benčić.

Premijer je obvezan 'izvješće o stanju države i nacije' podnositi jedanput godišnje, na jesenskom zasjedanju, u kojem se osvrće na proteklo razdoblje, ali i najavljuje mjere i korake za sljedeće.

Sjednica Sabora Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

Pretpostavlja se da će u fokusu premijerovog izlaganja biti rast plaća i mirovina, nikad veća nezaposlenost, kao i najveći dosad kreditni rejting Hrvatske. Sigurno će spomenuti i pakete pomoći građanima, kao i nabavu vojnih aviona Rafale.

Premijerovo izlaganje može trajati do sat vremena i zastupnici mu ne mogu replicirati. O njegovu izvješću mogu govoriti samo predstavnici klubova, njih 14 po 20 minuta. Poslovnik nije predvidio pojedinačne zastupničke rasprave. Premijer ima pravo i završno govoriti 20 minuta.

Mnogi se sjećaju prošlogodišnjeg izlaganja, kada su oporbeni zastupnici lupanjem pločicama pokušali omesti premijera.

'Klupe su sada nove i stvarno bi bila grehota razbijati to kada budemo došli podnijeti izvješće', kazao je Plenković nedavno prilikom obilaska novih prostorija Sabora na Vojnom učilištu 'Dr. Franjo Tuđman' na Črnomercu.