potpirivanje straha

Rat dezinformacijama: Pogledajte kako se sve širi mržnja na Olimpijskim igrama

05.08.2024 u 07:34

Bionic
Reading

Sve oči svijeta ovih dana uprte su u Olimpijske igre u Parizu, što pokušavaju iskoristiti i maliciozne strukture pokušavajući plasirati dezinformacije da bi u ciljane skupine društva usadile strah. Rusi tako pokušavaju potpiriti strah od terorističkog napada

'Rijeke krvi poteći će ulicama Pariza' – ozbiljna je to prijetnja koju je u videu izrekao navodni Hamasov borac. Muškarac u videu na odori ima palestinsku zastavu i kaže da će napadi biti odmazda za francusku potporu Izraelu i prisutnost izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama.

Videozapis najvjerojatnije nije autentičan jer je muškarčev arapski jezik pun grešaka, a prvi put objavljen je na proruskim profilima na društvenim mrežama. Sam Hamas nazvao ga je lažnim, zbog čega stručnjaci smatraju da iza njega stoje Rusi te da ciljano žele širiti netrpeljivost.

Nije to jedini primjer pokušaja Rusa da iskoriste terorističku prijetnju tijekom Olimpijskih igara za plasiranje dezinformacija. Pritom treba naglasiti da nitko ne osporava to da je rizik od terorizma povećan tijekom tako velike manifestacije. U Francuskoj je nakon terorističkog napada u Moskvi u ožujku proglašen najviši stupanj uzbune zbog potencijalnog terorizma, a Rusija očito želi povećati već postojeću netrpeljivost i izazvati strah.

Dezinformacije o opasnosti od terorističkog napada

Ima i drugih primjera ruske dezinformacijske mašinerije na djelu, pokazuje istraga Microsoftova centra za analizu opasnosti. Primjerice, lažni video francuskog medija tvrdio je da je 24 posto ulaznica za Olimpijske igre vraćeno uslijed straha od terorističkog napada.

Internetom je kružio i lažni video u kojem CIA i francuska obavještajna služba DGSI navodno savjetuju ljudima da se drže podalje od OI-ja zbog terorističkih prijetnji. Pored na početku spomenutog lažnog Hamasova videa, Microsoftov centar ističe da su se dijelili lažni izvještaji da bi se stvorila netrpeljivost, posebice među izraelskim stanovništvom.

Na mrežama su se tako pojavile slike vjerojatno digitalno izrađenih grafita s prijetećim porukama upućenim Izraelcima ako dođu na Olimpijske igre.

Rasističko huškanje

Dezinformacije naravno ne plasiraju samo ruski kanali. Neke se lažne tvrdnje iznose i u desničarskim populističkim krugovima.

Između ostalog, podijeljen je video na kojem se vidi kako je autobus u Parizu navodno opljačkan tijekom vožnje, uz opis da je to 'nova olimpijska disciplina – krađa prtljage', u kojoj 'dio novih francuskih državljana nije htio biti u ofsajdu'. Riječ je o videu starom nekoliko godina i ne prikazuje uopće Pariz, nego Grenoble, grad na jugoistoku Francuske, a o tom zločinu mediji diljem svijeta izvještavali su 2018.

Olimpijski plamen u Parizu Izvor: Profimedia / Autor: Vincent Kalut / Panoramic / Profimedia

Lažna fotografija transžene

Na mrežama ima i puno transfobnih dezinformacija. Pored tvrdnji da brojne transžene sudjeluju na Olimpijskim igrama (i ne, alžirska boksačica Imane Khelif nije ni muškarac ni transžena, kako su to mnogi prenijeli, nego prema svemu sudeći jedna od osoba s poremećajima u spolnom razvoju, a koje mogu imati povećane razine testosterona, pa i kromosom Y, unatoč tome što su žene), internetom kruže i montirane slike da bi se diskreditirale transžene.

Posebno popularna bila je lažna fotografija američke plivačice Lije Thomas, transžene koja je započela tranziciju 2019. Thomas se nije mogla natjecati na OI-ju jer prema trenutačnim pravilima transosobe mogu sudjelovati na OI-ju samo ako je promjena spola dovršena prije 12. godine. Protiv te odredbe bunila se pred Međunarodnim sudom za sportsku arbitražu, no nije uspjela uvjeriti suce u opravdanost svojih argumenata.

Tu su situaciju neki iskoristili da potpire vatru u transfobnim krugovima. Dijelila se dorađena fotografija koja prikazuje Thomas u kupaćem kostimu s jasno vidljivim muškim genitalijama i ironičnim potpisom 'Samo fotografija PLIVAČA'. Međutim izvorna fotografija pokazuje da izbočina u području genitalija nije bila vidljiva te je slika naknadno uređena da bi navela promatrača na pogrešan zaključak.

Nije bilo kršćanskog prosvjeda zbog kontroverznog otvaranja

Mnogi su dio ceremonije otvaranja, za koji organizatori kažu da je inspiriran grčkom mitologijom i bakanalijama (starorimskim svečanostima u čast boga Dioniza), kao na slici 'Gozba bogova' Jana Van Bijlerta, protumačili kao parodiju na sliku 'Posljednja večera' Leonarda da Vincija.

Nećemo ulaziti u to jesu li organizatori ipak trebali primijetiti da bi scenografija mogla uvrijediti kršćanski korpus gledatelja događaja koji bi trebao slati poruke jedinstva, nego ćemo se držati lažne vijesti koja se proširila nakon otvaranja – da su kršćani navodno izašli na ulice u Francuskoj i prosvjedovali zbog toga. Video koji je objavljen u ovom kontekstu zapravo prikazuje katoličku proslavu Uzašašća iz 2022. u francuskom gradu Lourdesu. Drugi video, koji se dijelio u sličnom kontekstu, također je snimljen tjednima prije i zapravo prikazuje kršćanski događaj u Parizu, organiziran isključivo da bi se slavilo Isusa, piše AFP.

Mnoge lažne tvrdnje

Dijeli se i video koji prikazuje kako se tijela sportašica navodno cenzuriraju na iranskoj državnoj televiziji. Međutim video datira iz 2013., a pritom je riječ i o parodiji.

I tvrdnja da olimpijski tim izraelskih sportaša nosi značke s natpisom 'Bring Them Home' je lažna. (parola 'Vratite ih kući' odnosi se na izraelske taoce koje Hamas drži od 7. listopada prošle godine).

Fotografija doista postoji, međutim snimljena je prošle godine, a plivači na njoj nisu svi izraelski, kako je fotograf rekao za Reuters. Nastala je da bi se javnost osvijestilo o teškoj sudbini izraelskih talaca koji su još uvijek zarobljeni. Političke poruke općenito su zabranjene tijekom Olimpijskih igara, iako, ruku na srce, baš kao i u slučaju Eurosonga, politika uvijek nađe svoj put.