stiže u srbiju

Ratni zločinac Frenki Simatović pušten iz Haaga na privremenu slobodu

31.08.2023 u 12:58

Bionic
Reading

Nekadašnji čelnik Službe državne sigurnosti Srbije Franko 'Frenki' Simatović, koji je pred sudom u Haagu osuđen na 15 godina zatvora, pušten je na privremenu slobodu i stiže u Srbiju

Razlog za ovu odluku suda je to što u zatvorskim uvjetima ne može primati terapiju koja mu je neophodna, piše B92. Simatović je zajedno sa bivšim šefom Službe državne sigurnosti Srbije Jovicom Stanišićem uhićen 2003. kada je i podignuta optužnica. Nakon prvog suđenja 2013. godine obojica su oslobođeni, ali se tužiteljstvo žalilo.

Kako piše B92, presuda je ukinuta 2015. godine i postupak je vraćen na početak. Drugo suđenje je počelo 2017. pa su u lipnju 2021. godine proglašeni krivim za zločine u Bosanskom Šamcu i osuđeni na 12 godina zatvora.

Na ovu presudu žalili su se Simatović i Stanišić, ali i tužiteljstvo, pa je Žalbeno vijeće u svibnju ove godine donijelo konačnu presudu od 15 godina za zločine počinjene u šest gradova u Bosni i Hercegovini i jedan na Daljskoj planini u Hrvatskoj, početkom devedesetih godina.

Po četiri točke se Stanišića i Simatovića teretilo za zločine protiv čovječnosti: progoni, ubojstva, deportacija i nehumana djela, a po jednoj točki za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubojstva.

Simatović je u zatvoru proveo više od osam godina, a Stanišić više od sedam.