KLIMATSKE DILEME

Ravnatelj DHMZ-a najavio kakvo nas ljeto čeka i što će biti s obranom od tuče

23.06.2024 u 22:46

Bionic
Reading

Gostujući u Dnevniku HTV-a, ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler rekao je da sezonske prognoze za Europu ukazuju na toplije i suše ljeto od prosjeka, a komentirao je i tehnologiju zasijavanja oblaka u svrhu obrane od tuče koju primjenjuju neke zemlje

Toplinski valovi i požari prirodne su pojave koje su se događale i događat će se, ali se s klimatskim promjenama ipak vidi njihova sve češća pojava - pogotovo toplinskih valova, kaže Güttler za HRT.

Rekao je da je subotnja odluka o proglašenju crvenog alarma, koji predstavlja izuzetno opasne vremenske uvjete, i slanju poruka putem SRUUK-a bila dobra.

'Ali, evo, srećom nismo jučer imali takvih posljedica. To ne znači da ćemo u drugoj situaciji imati istu sreću', kaže.

Güttler je među ostalim rekao da sezonske prognoze za Europu ukazuju na toplije i suše ljeto od prosjeka, kao i da će tjedan ispred nas biti malo svježiji, s malo nižim temperaturama nego u tjednu iza nas.

'Do 30 stupnjeva, bit će nešto i kiše, ali zasad ne vidimo neki potencijal posebno opasnih situacija, rekao je.

Tuča Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Govorio je i o obrani od tuče, s posebnim osvrtom na tehnologiju zasijavanja oblaka.

'Sustav obrane od tuče kakav postoji u nekim dijelovima Europe, u Hrvatskoj se koristi na razini generatora, jedan je, 'ajmo to tako reći, artefakt iz prošlosti, kada su postojala nekakva očekivanja da bi se zasijavanjem oblaka moglo smanjiti njihov intenzitet, intenzitet zrna tuče. No, nažalost, svaki put kad su se raditi sustavni eksperimenti, u SAD-u, u Švicarskoj, ta tehnologija nije bila potvrđena kao nešto uspješno', zaključio je Güttler.

sve osim nogometa

Učitavanje...