VUKOVARSKI STOŽER SMATRA

'Reding dala do znanja da se EU ne želi miješati u problem ćirilice'

26.09.2013 u 10:21

Bionic
Reading

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ocijenio je kako jučerašnja izjava potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding, kojom je pozdravila napore Hrvatske na provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, samo potvrđuje da institucije EU ne ulaze u rasprave o nacionalnim pitanjima država članica, na kojima ostaje način provedbe nacionalnih zakona.

'Ova eurotehnokratska izjava tipična za visoko pozicionirane dužnosnike samo potvrđuje činjenicu da institucije EU ne ulaze u raspravu o pitanjima od nacionalne važnosti neke države članice. Način provedbe nacionalnih zakona je nešto što i dalje ostaje nacionalnim državama i njihovim Vladama u zadatak da provode', navode u Stožeru.

U priopćenju se osvrću na jučerašnju izjavu Viviane Reding nakon sastanka s hrvatskim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem u Bruxellesu, gdje je odgovorila na novinarski upit kako komentira prosvjede u Vukovaru nakon postavljanja dvojezičnih ploča. 'Hrvatska nastavlja provoditi zakon o pravima nacionalnih manjina postojanim ritmom i Komisija pozdravlja napore hrvatske vlade na podizanju svijesti ljudi koji pripadaju nacionalnim manjinama i kako bi se osiguralo poštovanje prava tih ljudi', rekla je Reding.

U Stožeru kažu kako je ta izjava u skladu s prijašnjom službenom izjavom Europske komisije o nemiješanju u interna pitanja provedbe i primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Potpredsjednica Reding, ističu, potvrdila je da je jedna od tema razgovora s ministrom Miljenićem bila i ta o Vukovaru, te ukazala na činjenicu da je Hrvatska tijekom procesa pristupanja EU kao jedan od uvjeta imala zaštitu prava nacionalnih manjina.

U tom smislu, dodaju u Stožeru, Europska komisija daje potporu Vladi u njenim kontinuiranim nastojanjima da implementira Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, kao i naporima da se podigne svijest građana o pravima nacionalnih manjina i osigura njihovo korištenje od strane samih nacionalnih manjina.

Naglašavaju kako izjava Viviane Reding istovremeno potvrđuje da inicijativa Stožera ima podjednako pravo i građansku dužnost, kako respektirati prava nacionalnih manjina u Vukovaru, tako i utjecati na promjenu nepravednih zakona koji idu na štetu svih građana Vukovara.

'Na građanima nacionalnih država ostaje i dalje mogućnost žalbe pred institucijama EU na procese i metode provođenja pravne legislative koja je protivna željama naroda', poručuju u Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara.