NAJNIŽA INFLACIJA

Referendum na Krimu ojačao euro u odnosu na dolar

18.03.2014 u 10:10

Bionic
Reading

Euro se u današnjem trgovanju na međunarodnim tržištima zadržao nadomak najviših razina u posljednje dvije i pol godine prema dolaru, oduprijevši se prodajnim pritiscima unatoč podacima Eurostata o daljnjem slabljenju inflacije

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3937 dolara, što znači da je ojačao 0,2 posto u odnosu na zatvaranje u prethodnom trgovanju.

Time se zadržao nadomak najviših razina u posljednje dvije i pol godine od 1,3967 dolara, dosegnutih u četvrtak uslijed jačanja neizvjesnosti vezanih uz situaciju u Ukrajini i uz zdravlje kineskog gospodarstva.

Dolar je prema jenu ojačao 0,45 posto, na 101,78 jena.

U fokusu su danas bili podaci europskog statističkog ureda Eurostata koji su pokazali daljnji pad godišnje stope inflacije u eurozoni, na 0,7 posto u veljači, s 0,8 posto u siječnju. Time je ured blago naniže revidirao preliminarni podatak prema kojem je inflacija bila procijenjena u visini 0,8 posto.

Inflacija u 18-članom gospodarstvu trenutno je tako na najnižoj razini u posljednje četiri godine, a na istu se tu razinu spustila i u listopadu prošle godine, što je potaknulo Europsku središnju banku (ECB) već idućeg mjeseca na spuštanje ključne kamatne stope na nove rekordno niske razine od 0,25 posto.

Inflacija se nije spustila na tako niske razine od studenoga 2009. godine, kada je bila u visini 0,5 posto.

Dolar je pak ojačao prema jenu u okolnostima jačanja dionica na europskim tržištima i američkih terminskih indeksa, potpomognutih time što u Ukrajini nisu zabilježena daljnja dramatična zbivanja nakon što je na nedjeljnom referendumu na Krimu više od 95 posto glasača podržalo pripojenje toga ukrajinskog poluotoka Rusiji.

'Jen je oslabio nakon referenduma na Krimu, no rekla bih da će mnogi ulagači ostati na oprezu. Nepoznanica nam je što će se dogoditi istočnoj Ukrajini. Ulagači će stoga vrlo pozorno pratiti nove vijesti', kazala je Jane Foley, valutna strateginja u banci Rabobank.

'Sve sam sklonija mišljenju da euro pokazuje karakteristike sigurne luke za kapital
. U slučaju eventualnog povlačenja kapitala iz istočne Europe prilično je izvjesno da će euro biti među prvim odredištima u koje će on biti upućivan', kazala je Foley.