škola za život

Reforma na hrvatski način: Za dodjelu novca bio je jedan kriterij, no Ministarstvo ni to nije poštovalo

24.07.2018 u 13:05

Bionic
Reading

Kako je najavljeno, od jeseni kreće eksperimentalni program 'Škola za život', početna faza obrazovne reforme. Program će se provoditi u 73 osnovne i srednje škole koje su u lipnju dobile financijska sredstva za opremanje. Ministarstvo je sveukupno dodijelilo 13 i pol milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, a jedini kriterij bio je broj učenika. No utvrđene su neke nepravilnosti pri dodjeli novca

Škole su dobile od 100 do 250 tisuća kuna, ovisno o broju učenika koji su uključeni u eksperimentalni projekt, što znači da su one s većim brojem prijavljenih učenika trebale dobiti više novca. U projekt su uključeni samo prvi i peti razredi osnovnih škola u svim nastavnim predmetima, sedmi razredi u biologiji, kemiji i fizici te prvi razredi gimnazija i strukovnih škola.

Iako je, dakle, broj učenika bio glavni i jedini kriterij, prema podacima je uočeno kako su sredstva dodijeljena mimo tog kriterija, piše Srednja.hr.

Tako su neke škole s manjim brojem prijavljenih učenika dobile veći iznos od onih s većim brojem. Neke od njih su Srednja škola Matije Antuna Relkovića Slavonski Brod, koja ima 149 učenika u programu, a dobila je 250 tisuća kuna, i I. gimnazija u Osijeku sa 169 učenika, kojoj je dodijeljeno 50 tisuća manje, odnosno 200 tisuća. Ista je situacija u Srednjoj školi Prelog, koja u programu ima 45 učenika te je dobila 180 tisuća kuna, u odnosu na Srednju školu Augusta Šenoe iz Garešnice sa 102 učenika, a dobila je 107 tisuća kuna.

Nepravilna raspodjela uočena je i u osnovnim školama. Tako su tri škole s istim brojem prijavljenih učenika dobile različite iznose. OŠ Barilović iz Karlovačke županije dobila je 157 tisuća kuna, a OŠ Ludina u Sisačko-moslavačkoj županiji i OŠ Donja Dubrava iz Međimurske županije 180 tisuća kuna. Sve tri škole imaju 71 prijavljenog učenika.

  • +5
Ministrica Divjak predstavila rezultate javnog poziva školama za projekt Škola za život Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Škole su do 26. lipnja trebale odabrati opremu iz Kataloga školske opreme koji sadrži više od tisuću artikala, a sredstva su planirana u projektu 'Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme', koji se financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.

>>> Na ovaj članak reagirali su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, a njihovo reagiranje pročitajte ovdje.