ISTJEČU IM RESURSI

Remont vojnih helikoptera obavit će se u Hrvatskoj?

09.11.2016 u 15:29

Bionic
Reading

Saborski odbor za obranu danas je jednoglasno dao zeleno svjetlo Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH da krenu u postupak javne nabave remonta 10 vojno-transportnih helikoptera Mi-171sh

Vrijednost remonta helikoptera MORH je procijenio na 210 milijuna kuna (PDV uključen). Deset helikoptera stiglo je u Hrvatsku iz Rusije 2007. u sklopu prebijanja klirinškog duga. Remont bi trebao biti gotov do 2018. godine. Razlog zašto se ide u remont je, objašnjavaju iz MORH-a, taj što tim helikopterima istječu radni resursi. Prvom od deset helikoptera Mi-171sh resursi istječu ovog mjeseca, a zadnjem u svibnju iduće godine.

MORH je saborskom Odboru za obranu predložio nastavak suradnje sa Zrakoplovno-tehničkim centrom zbog toga što su, kako su rekli, tamo već obavljani poslovi remonta helikoptera Oružanih snaga RH.

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj založio se da HV staru sovjetsku vojnu tehniku zamijeni zapadnom pošto je Hrvatska članica NATO-a. Također, Bulj se založio za povećanje vojnog budžeta na što mu je replicirao zastupnik SDP-a Joško Klisović da bi bilo bolje da se s riječi prijeđe na djela i da se toga saborski zastupnici trebaju sjetiti kada budu uskoro odlučivali o visini proračuna MORH-a za 2017. godinu.

Zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić (HDZ) rekao je kako zbog remonta spomenutih deset helikoptera borbena spremnost Oružanih snaga nije ugrožena jer Hrvatska ima i druge vrste helikoptera, a uskoro će stići i preostale Kiowe (američki vojni helikopteri).