ispaljeno više hitaca

Republikanci traže istragu o sigurnosnim propustima na Trumpovom skupu

14.07.2024 u 10:07

Bionic
Reading

Republikanski zastupnici rekli su da će pokrenuti brzu istragu o tome kako se napadač uspio popeti na krov zgrade blizu predizbornog skupa bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i ispaliti više hitaca prije nego što je ubijen

Mike Johnson, predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa pod kontrolom republikanaca, rekao je da će zastupnici pozvati dužnosnike tajne službe, ministarstva domovinske sigurnosti i FBI-ja na saslušanja.

Ravnateljica tajne službe Kimberly Cheatle pozvana je na saslušanje 22. srpnja.

Iako nema još puno informacija o incidentu, prva medijska izvješća navodila su da je napadač bio izvan sigurnosnog kruga mjesta održavanja predizbornog skupa u Butleru, u Pennsylvaniji. Jedna osoba rekla je za BBC da je vidjela čovjeka s oružjem i bezuspješno pokušavala upozoriti policiju i tajnu službu.

FBI je u priopćenju rano u nedjelju identificirao 20-godišnjeg Thomasa Matthewa Crooksa iz Bethel Parka u Pennsylvaniji kao "subjekta umiješanog" u pokušaj atentata. Bio je registrirani republikanac, prema evidenciji državnih birača.

Specijalni agent FBI-ja Kevin Rojek rekao je na brifingu za novinare da je "iznenađujući" broj hitaca koje je napadač uspio ispaliti.

Lokalna policija pomaže tajnoj službi u osiguravanju lokacija na kojima Trump održava predizborne skupove. Agenti iz drugih agencija unutar ministarstva domovinske sigurnosti, poput Uprave za sigurnost prometa, povremeno pomažu.

  • +9
Navodna pucnjava na Trumpovu skupu Izvor: Profimedia / Autor: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

Trumpovi skupovi uglavnom okupljaju tisuće pristaša, održavaju se na otvorenom i traju satima.

Prije događaja agenti traže bombe ili druge prijetnje na mjestu događaja, a Trump uvijek dolazi u povorci automobila pod pratnjom.

Organi reda obično postavljaju barijere kao perimetar i zahtijevaju od svih sudionika da prođu kroz detektor metala kako bi ušli u taj prostor. Naoružani zaštitari pretražuju torbe pa čak i novčanike svih sudionika.

Paul Eckloff, bivši agent tajne službe umirovljen 2020., rekao je da bi agenti unaprijed pregledali i obližnje krovove.

"Ova osoba se skrivala dok nije postala prijetnja ili nije bila prijetnja dok nije otkrila svoje oružje", rekao je Eckloff.