Iako zvuči pomalo pomodno, ovaj rižoto je tradicionalni jesenski specijalitet u talijanskoj pokrajini Friuli, odakle je moj prijatelj Enzo, koji mi je ovaj rižoto prvi puta i napravio
SASTOJCI:
(za 4-6 osobe)
60 g maslaca
2 žlice maslinovog ulja
2 manje glavice crvenog luka, sitno nasjeckanog
1 rebro lisnatog celera, sitno nasjeckano
2 jabuke granny smith, oguljene, razrezane na četvrtine i narezane tanke ploške
250 g riže carnaroli ili arborio
150 ml bijelog vina
1 l pilećeg temeljca
75 g sira parmigiano reggiano, svježe naribanog
1 vezica svježeg peršina, nasjeckanog
PRIPREMA:
Na polovici maslaca i maslinovog ulja pirjajte luk i celer dok potpuno ne omekšaju, dodajte rižu i jabuke i pirjajte tri do četiri minute dok se riža ne tostira i postane pomalo prozirna. Podlijte vinom i pustite da ispari. Podlijte zatim zagrijanim temeljcem i nastavite ga dodavati malo pomalo, dok riža nije omekšala, ali al dente. Rižoto bi trebao biti relativno rijedak. Maknite s vatre, dodajte ostatak maslaca, sir, svježe mljeveni papar i zeleni peršin. Servirajte odmah.