SPROVOD U PONEDJELJAK

Rodno Preko na Ugljanu ispratilo Budimira Lončara, pogledajte tko je sve došao

07.09.2024 u 11:43

Bionic
Reading

U Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu u Preku na otoku Ugljanu, u subotu je održan posljednji ispraćaj diplomata Budimira Lončara, koji je preminuo u nedjelju u 101. godini.

Uz obitelj, rodbinu i prijatelje, od Lončara se oprostio i njegov dugogodišnji prijatelj i suradnik, diplomat Ivica Maštruko, koji je ustvrdio da je Budimir Lončar bio zasigurno najveći hrvatski diplomat u povijesti, ali i jedan od najistaknutijih svjetskih diplomata svoga vremena.

"Sretan si jer si uvijek imao svoju suprugu, sinove i unuke uza sebe. Sretan si jer si bio partizan i s razlogom si se time ponosio. Sretan si jer si u mladim danima stupio na svjetsku diplomatsku pozornicu kao pronositelj mirovnih inicijativa, dodao je.

Istaknuo je da je Lončar bio legenda u diplomaciji, dobro poznata osobnost na međunarodnoj političkoj sceni, učitelji i savjetnik.

"Otišao si s morem koje si volio i koje je na svoj način oduvijek bilo dio tvog identiteta. U jednom stoljeću, u stotinu godina svoga postojanja, dostigao si vrhove i vrhunce. Ponekad i unatoč onima koji su osporavali tvoj način razmišljanja", kazao je Maštruko.

  • +7
Ispraćaj Budimira Lončara u rodnom Preku na otoku Ugljan Izvor: Cropix / Autor: Zvonko Pavic

Budimir Lončar bio je posljednji ministar vanjskih poslova SFR Jugoslavije, posebni izaslanik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za Pokret nesvrstanih.

Sudjelovao je u Drugom svjetskom ratu nakon što se 1942. priključio Narodnooslobodilačkom pokretu, a dva puta je bio i ranjavan. Nakon rata postao je jugoslavenski konzul i savjetnik misije pri UN-u u New Yorku. Bio je veleposlanik u više država, a nakon rata bio je i savjetnik za vanjsku politiku dvaju hrvatskih predsjednika, Stipe Mesića i Ive Josipovića.

Povjesničar Tvrtko Jakovina objavio je 2020. godine biografiju Budimira Lončara “Od Preka do vrha svijeta”.

Sprovod Budimira Lončara bit će u ponedjeljak, 9. rujna, na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Zadarski portal 057 pokušao je doznati detalje ispraćaja od ravnateljice Doma na žalu, no ni općina Preko ni Pučko otvoreno učilište nisu htjeli precizirati s kim je oproštajna ceremonija dogovorena.

Tportalovu biografiju Budimira Lončara pročitajte ovdje.