RATNE IGRE

Rusi gomilaju tenkove duž granice s Ukrajinom

09.08.2016 u 14:15

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska zamijetila je gomilanje ruskih oklopnih snaga uz sjevernu granicu poluotoka Krima što je potaknulo bojazan o mogućoj invaziji, a posljednjih dana povećane su i aktivnosti ruskog ratnog zrakoplovstva iznad poluotoka koji se od 2014. nalazi pod kontrolom proruskih snaga nakon što je na referendumu izglasano odcjepljenje od Ukrajine

Prema navodima svjedoka i organizacije za ljudska prava s Krima, kolone tenkova i ostale mehanizacije zamijećene su u gradovima Arminska i Džankoja, nekih četrdesetak kilometara od granice na putu prema lučkom gradu Kerč koji je poveznica anektiranog poluotoka s ostatkom Rusije. Lokalni mediji izvještavaju o pucnjavi u blizini Krasnoperekopska, također na Krimu.

Zamjenik ukrajinskog ministra za Krim Georgij Tuka kazao je kako su ruske vlasti na Krimu najavile vojne vježbe duž granice, što je Kijev najoštrije osudio.

Iz ukrajinske vojske poručili su kako pozorno prate sve što se događa na anektiranom teritoriju te da će reagirati na bilo kakvu agresivnost s ruske strane.

Dolazak ruskih kamiona na Krim neki povezuju sa satelitima koje bi Rusija mogla poslati u svemir. Moskva navodno planira lansirati tri nova satelita Hrazdan, koji bi, prema pisanju britanskog tiska, trebali zamijeniti dva postojeća ruska špijunska satelita Persona