loš odgovor

Rusi u kaosu: Očekivali ukrajinski upad u Kursk, a ništa nisu poduzeli

20.09.2024 u 11:03

Bionic
Reading

Dokumenti koje je zaplijenila ukrajinska vojska nakon uspješnog upada u regiju Kursk otkrivaju sliku stanja unutar ruskih oružanih snaga

Unatoč višemjesečnim pripremama za mogući napad, ruske trupe nisu uspjele zadržati svoje pozicije, a niz problema unutar vojske, uključujući nisko stanje morala, lošu obuku i poteškoće u održavanju discipline, doveo je do kaotičnog povlačenja i ozbiljnih gubitaka, piše The Guardian.

Upad, koji je započeo početkom kolovoza, bio je iznenađenje za mnoge, ali dokumenti koje su ukrajinski specijalci zaplijenili nakon što su zauzeli ruske vojne objekte otkrivaju da je rusko vojno zapovjedništvo bilo svjesno prijetnje i planiralo je obranu mjesecima unaprijed. Ovi dokumenti, podijeljeni s međunarodnim medijima, ukazuju na ozbiljne unutarnje probleme unutar ruskih snaga, uključujući pad morala, neorganiziranost i lošu koordinaciju. Guardian je dobio dokumente od Ukrajinaca i nije mogao neovisno potvrditi njihovu autentičnost.

Unaprijed planiran, ali loše vođen odgovor

Prema dokumentima koje je Ukrajina zaplijenila, rusko vojno zapovjedništvo predvidjelo je mogućnost ukrajinskog upada u regiju Kursk već početkom 2023. godine. Naredbe iz tog razdoblja ukazivale su na potrebu jačanja obrambenih linija, provođenje dodatnih vježbi i pripremu za eventualni proboj ukrajinskih snaga. Zapis od 4. siječnja upozoravao je na 'potencijal za proboj na državnoj granici', a zapovijed iz veljače istaknula je potrebu za pripremom vojske za brzu ukrajinsku ofenzivu.

Usprkos višemjesečnim upozorenjima i naporima da se pripreme na obranu, ruske trupe nisu uspjele zadržati svoje položaje kada je ukrajinska vojska 6. kolovoza pokrenula napad. Rusi su bili svjesni prijetnje da bi Ukrajinci mogli okupirati grad Sudžu, kao i mogućnosti da u napadu sruše mostove preko rijeke Sejm. Iako su mnogo toga dobro predvidjeli, malo su napravili da bi spriječili takav razvoj događaja.

Ukrajinske snage brzo su napredovale zauzevši grad Sudžu s oko 5000 stanovnika, a drže ga pod kontrolom već više od mjesec dana. Prema izvorima na terenu, mnogi ruski vojnici pobjegli su sa svojih položaja ostavivši iza sebe važne dokumente i osjetljivu vojnu opremu.

Pad morala i suicidi među vojnicima

Jedan od ključnih problema u ruskim vojnim redovima, prema zaplijenjenim dokumentima, bio je nisko stanje morala vojnika. U dokumentima su zabilježeni slučajevi samoubojstava, uzrokovani dugotrajnim psihološkim pritiscima zbog službe u teškim uvjetima. Posebno se ističe slučaj vojnika koji se u siječnju 2024. ubio pucnjem u trbuh na vojnom poligonu. Istraga o incidentu otkrila je da je patio od dugotrajne depresije i psihološkog sloma zbog stresa povezanog s vojnom službom.

Ruski vojnici na frontu u Kursku Izvor: Profimedia / Autor: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Kako bi se spriječili daljnji takvi incidenti, zapovjednicima je naređeno da prepoznaju vojnike koji nisu psihološki spremni za izvršavanje svojih dužnosti i premjeste ih u vojne medicinske ustanove. Unatoč tim naporima, nisko stanje morala i dalje je predstavljalo značajan problem za ruske trupe na prvoj liniji obrane.

Dokumenti također otkrivaju kako su zapovjednici dobili upute da osiguraju da vojnici svakodnevno konzumiraju sadržaje ruskih državnih medija u pokušaju održavanja njihove psihološke stabilnosti. Osim toga, preporučeno je da se provode redovite političke instrukcije s ciljem održavanja 'moralnog i političkog stanja osoblja' najmanje deset minuta dnevno i sat vremena vikendom.

Problemi s popunom jedinica i slabom obukom

Dokumentacija zaplijenjena u regiji Kursk ukazuje na ozbiljne probleme s popunom ruskih vojnih jedinica. Jedan od zapisa iz lipnja 2024. godine pokazuje da su jedinice stacionirane na granici bile popunjene samo 60-70 posto u prosjeku, a većina vojnika bili su rezervisti sa slabom vojnom obukom. Ovaj manjak kvalificiranog osoblja otežavao je organizaciju učinkovite obrane.

Rusko zapovjedništvo bilo je svjesno ovih problema te je zapovjedilo dodatne vježbe i jačanje obrambenih linija, no dokumenti pokazuju da su te mjere bile nedovoljne da spriječe ukrajinsku ofenzivu.

Ruska taktika lažnih rovova i lutaka vojnika

Zanimljivo je da su neki od zaplijenjenih dokumenata ukazivali na pokušaje ruskih snaga da zavaraju ukrajinsku vojsku korištenjem lažnih rovova, maketa tenkova i lutaka vojnika. Ova taktika trebala je zbuniti ukrajinske izviđačke dronove i navesti ih na pogrešne ciljeve. Prema zapovijedima, lažni položaji trebali su biti povremeno premještani, a vojnici su dobili upute da simuliraju aktivnosti pucanjem s tih položaja noću i šetnjom s bakljama kako bi se stekao privid aktivnosti.

Međutim, prema ukrajinskim izvorima, nije bilo vidljivih dokaza da su ovakvi lažni položaji uistinu stvoreni, što sugerira da ova taktika nije bila učinkovito provedena ili da su ukrajinske snage brzo uočile prijevaru.

Sabotaža i ruske uniforme

Ruski dokumenti također bilježe zabrinutost zbog sve češćih sabotaža ukrajinskih specijalnih jedinica, a koje su koristile ruske uniforme da bi se infiltrirale iza neprijateljskih linija. Kao odgovor na ove incidente, rusko zapovjedništvo uvelo je posebne identifikacijske oznake koje su trebale pomoći u prepoznavanju vlastitih vojnika i sprječavanju infiltracije neprijatelja.

Unatoč tim mjerama, ukrajinske saboterske skupine nastavile su uspješno provoditi operacije iza ruskih linija, narušavajući organizaciju i učinkovitost Rusa.

Bez obzira na višemjesečne pripreme i predviđanja mogućeg napada, ruske snage nisu uspjele organizirati učinkovitu obranu, a unutarnji problemi poput niskog morala, slabog treninga i kaotične koordinacije doveli su do brzog pada ključnih položaja.