novi udar

Ukrajinci probili rusku obranu u Kurskoj oblasti: Cilj je opkoliti tisuće ruskih vojnika

17.09.2024 u 15:11

Bionic
Reading

Ukrajinske snage izvele su iznenađujući napad na ruske položaje južno od sela Novi Put, u blizini granice između Ukrajine i Rusije. Prema informacijama s terena, Ukrajinci su uspjeli probiti rusku obranu koristeći bivše sovjetsko inženjersko vozilo IMR-2, čime su započeli novi val ofenzive na teritoriju Kurske oblasti, oko 35 kilometara zapadno od glavne ukrajinske izbočine

Prije šest tjedana moćne ukrajinske snage - oko desetak bataljuna iz oko osam iskusnih brigada - napale su Kursk i brzo preuzele kontrolu nad 650 četvornih kilometara ruskog tla.

Ako prošlog tjedna nije bilo jasno zašto bi Ukrajinci također napali područje oko Novog Puta, sada je malo jasnije. Ukrajinska taktička skupina, očito predvođena 95. zračno-desantnom brigadom, kreće se udesno dok napreduje pored Novog Puta i kroz južne dijelove najbližeg ruskog grada Vesoloea. Ukrajinske trupe okreću se prema glavnom džepu u Kursku.

Novi napad opet je šokirao mnoge promatrače, uključujući same Ruse, a ima jasan cilj – opkoliti njihove snage na tom području. Ukrajinci planiraju povezati dvije napadačke točke i time odsjeći tisuće ruskih vojnika između sebe i granice, piše Forbes. Ovaj bi manevar mogao rezultirati zarobljavanjem značajnog broja ruskih ročnika, što bi predstavljalo velik strateški udarac za Moskvu.

Međutim moguće je da Ukrajinci nemaju dovoljno dobro opremljenih snaga za dovršetak ovog manevra.

Geografija ovog područja ide u njihovu korist. Rijeka Sejm prirodna je barijera koja ruskim snagama otežava povlačenje i opskrbu. Svi stalni mostovi preko nje su uništeni, pa Rusi ovise o privremenim pontonima ili uskom kopnenom mostu kod grada Korenevo za opskrbu. Ukrajinci neumorno bombardiraju ove privremene mostove, a njihove snage napreduju prema Korenevu s namjerom da presijeku kopneni put.

Ruski protunapad u Kursku, koji je započeo prošlog tjedna, nije puno napredovao, a zapravo je pogoršao situaciju ruskih snaga u potencijalnom džepu južno od Koreneva slanjem dodatnih trupa u to područje.

No geografija nije sve te bi omjer snaga u Kursku mogao utjecati na ukrajinske šanse za zatvaranje potencijalnog okruženja.

Ruski vojnici na frontu u Kursku Izvor: Profimedia / Autor: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Iako ruske snage u Kurskoj oblasti broje oko 38.000 vojnika, mnogi od njih su slabo obučeni ročnici. Ukrajinske snage, koje na tom području imaju oko 10.000 vojnika, suočavaju se s vlastitim izazovima, posebno nedostatkom modernih oklopnih vozila. Samo četiri od 14 novih ukrajinskih brigada imaju dovoljno moderne opreme, što ograničava njihove kapacitete za nastavak ofenzive.

Predsjednik Volodimir Zelenski u izjavi za CNN istaknuo je da Ukrajina ima jasnu želju i plan za napredak, ali nedostatak opreme koči njihove ambicije. 'Imamo želju, ali alati još nisu stigli', izjavio je Zelenski, naglašavajući koliko je Ukrajini važno dobiti dodatnu pomoć u vidu modernih vojnih sredstava.

Ishod ovog napada mogao bi značajno utjecati na tijek rata, pogotovo ako Ukrajinci uspiju realizirati svoj plan i opkoliti ruske snage u Kurskoj oblasti.