zbog rata u ukrajini

Rusija isključena s obilježavanja 80. godišnjice oslobađanja Auschwitza od strane Crvene armije

23.09.2024 u 16:36

Bionic
Reading

Predstavnici Rusije isključeni su iz ceremonija obilježavanja 80. godišnjice oslobađanja logora Auschwitz-Birkenau od strane Crvene armije, objavio je danas muzej Auschwitz, ocjenjujući da bi takva prisutnost bila „cinična“ zbog rata u Ukrajini.

To je treće uzastopno isključenje Rusije iz komemoracija otkako je Moskva pokrenula rat u Ukrajini u veljači 2022. godine, priopćio je danas Muzej Auschwitz. Prije invazije na Ukrajinu, Rusija je uvijek sudjelovala u ceremonijama koje se svake godine održavaju 27. siječnja, na dan kada su sovjetski vojnici stigli do vrata nacističkog logora, gdje je bilo oko 7.000 preživjelih.

„To je godišnjica oslobođenja (logora). Prisjećamo se žrtava, ali također slavimo slobodu. Teško je zamisliti prisutnost Rusije, koja očito ne razumije vrijednost slobode“, poručio je direktor memorijalnog centra bivšeg njemačkog nacističkog logora Piotr Cywiński u priopćenju.

Muzej Auschwitz ocijenio je rusku invaziju na Ukrajinu kao 'barbarski čin'.

Logor Auschwitz-Birkenau, izgrađen u okupiranoj Poljskoj, simbol je genocida koji je počinila nacistička Njemačka nad šest milijuna europskih Židova, od kojih je milijun umrlo u tom logoru između 1940. i 1945., zajedno s više od 100.000 ljudi koji nisu bili Židovi.

Njemački nacisti također su u tom logoru ubili 80.000 Poljaka koji nisu bili Židovi, 25.000 Roma i 20.000 sovjetskih vojnika.