žestoke borbe

Strašan pritisak Rusa: Ukrajinci gube položaje koje su držali godinama

20.07.2024 u 07:02

Bionic
Reading

Ruske trupe nastavljaju ofenzivu u ukrajinskoj regiji Donbas. Ukrajinske snage gube teren na nekoliko ključnih lokacija, što bi se moglo pokazati ključnim do kraja ljeta i rane jeseni

Ruske snage ostvaruju lokalizirane uspjehe sjeverno od Soledara, napredujući prema gradu Siversku. Nakon zauzimanja sela Rozdolivke i Ivano-Darijivke, ruske trupe sada napreduju duž željezničke pruge Bahmut–Siversk. Ova ofenziva čini se dijelom šire strategije za zauzimanje Siverska i eventualno napredovanje prema Slavjansku i Kramatorsku, ključnim gradovima u regiji, piše neovinski ruski portal Meduza.

Časiv Jar: Bitka za kanal

Zapadno od Bahmuta, ruske trupe preuzele su kontrolu nad dijelom Časiv Jara, uključujući mikrookružje Kanal. Sada pokušavaju prijeći Siverski Donjeck–Donbas kanal, što bi im omogućilo daljnje napredovanje. Osiguravanje strateški važnih visina južno od Časiv Jara omogućava im bolji pregled i kontrolu nad okolnim područjem.

Toretsk: Neizvjesna situacija

Borbe oko Toretska postaju sve intenzivnije. Ruske trupe nastavljaju napade na naselja južno i zapadno od grada, dok ukrajinske snage ulažu značajne napore u obranu i pokušaje protunapada. Ključna točka borbe postala je fenolna tvornica u mjestu New Yorku, gdje su se ruske snage učvrstile. Osim toga, teške borbe vode se na južnim rubovima Pivničnog, gdje obje strane koriste tenkove i druga oklopna vozila.

Fronta kod Avdiivke: Zauzimanje ključnih sela

Ruska vojska uspjela je zauzeti nekoliko posljednjih sela koja su stajala između nje i rijeke Vovča, uključujući Novoselivku Prvu, Voshod i Jasnobrodovku. Ovim potezom otvoren je put za daljnje napredovanje prema glavnim opskrbnim linijama ukrajinskih snaga. Ukrajinske trupe, koje su uspostavile novu obrambenu liniju iza rijeke Vovča, suočavaju se s izazovima zbog ruske zračne nadmoći.

  • +24
Rat u Ukrajini - Časiv Jar Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Vuhledar i Velika Novosilka: Ključna opskrbna linija

Nedavno objavljeni video pokazuje da su ruske trupe dosegnule cestu Kurakhove–Vuhledar, ključnu opskrbnu liniju za ukrajinske snage u Vuhledaru. Ova ruta omogućila je ukrajinskim snagama da drže Vuhledar od ožujka 2022. unatoč brojnim ruskim napadima. Gubitak ove opskrbne linije mogao bi imati ozbiljne posljedice za obranu Vuhledara.

Južno od regionalnog centra Velike Novosilke, ruske snage još uvijek troše značajne resurse u pokušaju da povrate teritorije izgubljene tijekom ljetne ofenzive Ukrajinaca 2023. godine. U lipnju su ruske trupe zauzele Staromaiorske, a u srpnju susjedno selo Urožajne, nakon žestokih borbi koje su trajale nekoliko tjedana.

Ostala zbivanja: Evakuacija iz Krynkyja i borbe u Harkivu

Ukrajinski izvori potvrdili su da mostobran u Krynkyju na istočnoj obali rijeke Dnjepar više ne postoji. Ukrajinske trupe evakuirane su još u svibnju i lipnju, a neke su prebačene kako bi obranile Vovčansk i selo Lyptsi u regiji Harkiv. Prema izvještajima, gubici ukrajinskog osoblja u Krynkyju, uključujući mrtve i nestale vojnike, iznosili su oko 1.000 ljudi.

  • +2
Posljedice ruskog granatiranja regije Harkiv Izvor: Profimedia / Autor: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Teške borbe nastavljaju se u Vovčansku i na sjevernim rubovima Harkiva. Ukrajinske snage još uvijek imaju prednost zahvaljujući rezervama prebačenim na ovaj sektor, uključujući 414. pukovniju za marinske bespilotne udarne zrakoplovne sustave, koja je neformalno poznata kao 'Magyar Birds'. Ova pukovnija provodi napade na pozadinske jedinice ruske grupe stacionirane u ruskoj Belgorodskoj regiji.

Međutim, čini se da ukrajinski napadi u Vovčansku jenjavaju, dok ruske snage poboljšavaju svoje položaje u visokim stambenim zgradama i na terenu Tvornice agregata u sjevernom dijelu grada. Situacija za obje strane ostaje teška, uz stalne napade dronova, pilotičnih zrakoplova i artiljerije.

Ruske jedinice također su prešle granicu Harkiv–Belgorod na drugoj lokaciji, 40 kilometara zapadno od periferije Harkiva. Borbe na ovom području traju od svibnja, a ruske trupe primijećene su u ukrajinskom selu Sotnytskyi Kozachok blizu granice. Nije jasno je li ovo pokušaj otvaranja nove fronte ili diverzantski napad kako bi se prisililo ukrajinsko zapovjedništvo da prebaci rezerve dalje od Harkiva.