nevrijeme u subotu

Sa zapada stiže nagla promjena vremena: Pada temperatura, bit će pljuskova

27.09.2024 u 22:16

Bionic
Reading

U subotu sa zapada osjetna promjena vremena i zahladnjenje, sjevernjak i sjeveroistočnjak, česta kiša, lokalno i grmljavina, pa nevrijeme, na Jadranu navečer jača bura

U subotu će na istoku Hrvatske doći do jačeg naoblačenje s kišom. Ponegdje će biti i grmljavine te obilnije oborine, već ujutro u zapadnoj Slavoniji, a potom i drugdje. Zapuhat će većinom umjeren sjeverni vjetar te će danju osvježiti, uz pad temperature zraka i za oko 10 °C, prognoza je Tomislava Kozarića za HRT.

U središnjoj Hrvatskoj povremeno kiša, pa i u obliku pljuskova, lokalno praćenih grmljavinom, pri čemu će glavnina oborine biti u istočnijim i južnim područjima, ponegdje i u znatnim količinama.

Zamjetno svježije

Na zapadu bi mjestimice moglo biti i kraćih sunčanih razdoblja. Uz slab do umjeren sjeveroistočni vjetar bit će zamjetno svježije nego prošla dva dana, s temperaturom zraka uglavnom između 15 i 20 °C.

U Gorskoj Hrvatskoj promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, lokalno i izraženijim pljuskovima i grmljavinom, a na sunčanijem sjevernom Jadranu bit će ih rjeđe te osobito do jutra. Nakon južnog i jugozapadnog vjetra, poslijepodne će zapuhati umjeren sjeveroistočnjak i bura koja će navečer pojačati na jaku s olujnim udarima. Temperatura zraka niža nego u petak.

Sa zapada će se preko Dalmacije u subotu premještati naoblačenje s kišom, te mjestimice jačim neverama s obilnijom oborinom i grmljavinom. Umjereno do jako jugo pritom će okretati na sjeverozapadnjak i buru.

Temperatura zraka bit će većinom od 20 do 25 °C, s prolaskom frontalnog poremećaja u padu. Na krajnjem jugu Hrvatske sunčana razdoblja i još razmjerno toplo, uz umjereno do jako jugo. Mjestimice kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, uglavnom u drugom dijelu dana. More umjereno valovito do valovito."

  • +15
Ilustracija/Kiša u Zadru Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

U nedjelju sunčanije, ali i hladnije

Od nedjelje opet sunčanije, ali osjetno svježije nego prošlih dana, osobito ujutro u unutrašnjosti. Po gorskim kotlinama je pri tlu moguć i slab mraz. Bura će oslabjeti, a već od utorka ponovno kreće jugo, s kojim će sredinom tjedna biti toplije i promjenjivije, uz povremenu mjestimičnu kišu.

'U danima koji slijede na Jadranu pretežno sunčano i svježije, osobito ujutro. Jaka bura s olujnim udarima u nedjelju će zapuhati duž cijele obale, potom slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Već u utorak će opet zapuhati jugo, najprije na sjevernom dijelu, uz porast vjerojatnosti za novu kišu. Na kopnu u nedjelju sa zapada prestanak kiše i postupno razvedravanje, potom sunčanije. Vjetar će oslabjeti te će biti hladnije, osobito u jutarnjim satima. U ponedjeljak i utorak ujutro po kotlinama, uglavnom gorske Hrvatske, može biti i slabog mraza i magle', prognozira Tomislav Kozarić.