potvrđeno je

Jankovics o Hasanbegoviću u Saboru: Razmatrat ćemo kad dođe vrijeme

27.09.2024 u 13:08

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Robert Jankovics potvrdio je da je Blok za Hrvatsku službeno zatražio od MIP-a da Zlatko Hasanbegović uđe u Hrvatski sabor, u kojemu je odlaskom Dražana Dizdara (PiP) jedno zastupničko mjesto ostalo upražnjeno

'Mogu potvrditi da smo zaprimili zahtjev od Bloka, koji je potpisao predsjednik te stranke Hasanbegović, a razmatrat ćemo ga kad dođe vrijeme', kratko je u petak rekao Jankovics za Hinu.

Na druge upite nije želio odgovarati kao ni iznositi druge pojedinosti. Otkrio je tek da je Blok svoj službeni dopis uputio predsjedniku Hrvatskog sabora, a da ga je njegov Ured proslijedio MIP-u.

Večernji list pak piše da je Blok u službenom zahtjevu zatražio da se Hasanbegović imenuje zastupnikom na temelju preferencijskih glasova koje je na parlamentarnim izborima osvojio na zajedničkoj listi četiriju stranaka (Domovinski pokret, Pravo i pravda, Blok i Agrameri – nezavisna lista) u 1. izbornoj jedinici.

Hasanbegović je na tim izborima dobio 6163 preferencijalna glasa (28, 74 posto), a više od njega dobio je samo PiP-ov Mislav Kolakušić (8364 ili 39,01 posto) kojemu nedavno MIP nije odobrio zahtjev da aktivira mandat, nakon što je u svibnju dao ostavku na zastupničku dužnost, dajući pritom prednost dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu.

Kolakušića je u saborskim klupama kratko mijenjao Dražan Dizdar (PiP), no on je svoj mandat stavio u mirovanje, a na koalicijskoj listi s koje je bio izabran više nema kandidata iz njegove stranke Pravo i pravda. Njegovim odlaskom, Sabor je pao na 150 zastupnika, što po tumačenjima iz saborske većine nije nikakav problem, jer za većinu u Saboru i dalje treba 76 ruku, isto kao i sa 151 zastupnikom.

Jankovics nije želio komentirati priče koje kruže Saborom, a po kojima još neke stranke polažu pravo na upražnjeno mjesto i spremaju se podnijeti zahtjev sličan onome kakav je podnio Blok.

Osim toga, upućeni u problematiku, napominju i da treba imati na umu da Dizdar nije dao ostavku, nego je samo zamrznuo svoj mandat, što znači da ga može aktivirati nakon šest mjeseci, u ožujku. U tom slučaju iz Sabora 'ispada' tko god da dođe umjesto njega.