burna rasprava

Anušić: 'Pozivam službe da ispitaju kako je SDP dobio klasificiranu informaciju'

Bionic
Reading

Višetjedna rasprava o slanju vojnika u NATO misiju potpore Ukrajini konačno je došla i u Sabor. Zastupnici jutros raspravljaju o slanju hrvatskih vojnika u razne misije, no samo jedna izazvala je veliki sukob između predsjednika Zorana Milanovića i Vlade, odnosno vladajuće većine

17:15 SDP-ov Arsen Bauk ustvrdio je kako je dobro što je Milanović bio podržao osnivanje misije NSATU dok je bio u Washingtonu, nasuprot HDZ-ovim zastupnicima koji mu to predbacuju, navodeći kako je mogao biti protiv, ali nije bio.

'Time bi onemogućio zemlje članice NATO-a da uspostave ovu aktivnost, a time bi i prekršio Ustav. Onda bi bio kršitelj Ustava što po mom dubokom uvjerenju trenutno nije, koliko god vi to govorili. Države imaju pravo slanja vojnika, ali nemaju obvezu', objasnio je Bauk, dodajući koko je nužan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost koju Plenković već mjesecima izbjegava.

15.22 Na izlaganje Anušića opet su se nanizale replike. Nezavisna Marija Selak Raspudić optužila je SDP da su imali klasificiranu informaciju prije nego što je deklasificirana. Podsjetila je da je to kazneno djelo.

Nakon te je izjave krenula rasprave između Sabine Glasovac i Selak Raspudić, no njih se zbog mikrofona nije čulo, a na kraju je predsjedavajući Gordan Jandroković dao pet minuta stanke.

'Deklasificirana je prije nekoliko sati dok smo imali tu raspravu. Više ne razgovaramo da li smo se sakrili iza neke odluke. Ali ovo su imali zastupnici SDP-a i pozivam službe da ispitaju od koga je i na koji način ova deklasificirana informacija, otišla prema njima', poručio je Anušić.

Uznemirilo je to SDP-ovce, a zbog galame je određena stanka. Nakon stanke i HDZ-ov Ante Deur zatražio je istragu.'SOA ima posla i mogu krenuti u istragu tko je dao taj dokument', poručio je Deur.

'Svi smo išli u osnovnu školu i znamo čitati. Sad ste nama otkrili klasificirani podatak za kojeg sam vas ja pitala temeljem novinskih napisa. Pitanje je jeste li vi to dilali po novinama prije nego što je podatak deklasificiran', poručila je SDP-ova Mirela Ahmetović.

15.03 Nakon što je deklasificirana informacija koju su zastupnici tražili, obratio se i Anušić.

'Nije deklasificirao premijer, nego NATO. NATO je jučer dobio taj zahtjev od premijera Plenkovića upravo zbog ovih rasprava koje se vode. Ta deklasificirana informacija je danas došla do premijera i on ju je iznio. NSATU može obuhvatiti nekolicinu osoblja strogo u svrhu časnika za vezu i koordinaciju pomoći koji će povremeno putovati u Ukrajinu. Pravno mišljenje kaže da time NATO ne ulazi u rat niti saveznice postaju zaraćene strane. Naše nacionalno ograničenje brani odlazak pripadnika HV-a u Kijev, i to ću ponavljati stalno', poručio je Anušić.

'Od 1994. NATO boravi i fizički je prisutan u Ukrajini, ima svoj ured i stalno predstavništvo NATO snaga jer se Ukrajina priprema za ulazak u NATO', poručio je.

Pojasnio je i što znači da 'povremeno putuju' u Ukrajinu. 'Radi se o pripadnicima NATO-a koji nemaju nacionalno ograničenje i koje će NATO odrediti da mogu po potrebi putovati u Ukrajini gdje će se koordinirati pomoć zapadnog svijata koja traje već dvije godine', kazao je Anušić.

14.56 Zastupnici su konačno počeli s raspravom u ime klubova, a prvi je na redu bio klub Možemo, čija je Ivana Kekin prozvala ministra Anušića zbog klasificiranih informacija.

'Danas ministar obrane 20 puta nije odgovorio na pitanje da li će vojnici drugih zemalja ipak ići u Ukrajinu, a onda je u pauzi premijer rekao da hoće. Meni je vas žao. Vaš predsjednik Vlade vam je napravio to da vas tu šalje da dva dana bez alata i točnih informacija s nama baratate, a onda u pauzi on dođe i kaže ono što vi niste smjeli. A vi se znojite tu dva sata', poručila je Kekin, dodavši da je to što su izveli s time danas 'sramotno neozbiljno'.

14.10 HDZ-ov Ante Sanader upitao je li Milanović imao ikakvu primjedbu na ovu misiju u Washingtonu.

'Nije imao nikakvu primjedbu tada, za razliku od Orbana koji je rekao da neće u tome sudjelovati i on je tu pokazao svoju kičmu, ali naš predsjednik je nije pokazao tada nego je sad pokazuje', odgovorio je Anušić.

Mostov Nikola Grmoja je rekao da je Plenković potvrdio da će neki NATO časnici biti u Ukrajini: 'Kako to nije petljanje u sukob? Očito je jasno da ovo je dublje petljanje u sukob, a hrvatski narod to ne želi', kazao je.

'Još jednom, hrvatski vojnik ne ide u Ukrajinu, ne izlazi iz granica NATO saveznika. Čekam svojih pet minuta da izvjestim javnost o toj klasificiranoj informaciji, sad je ta informacija deklasificirana', kazao je Anušić, dodavši da je NATO fizički prisutan od 1994. u Ukrajini.

12.58 Unatoč upornim pitanjima da odgovori hoće li ijedna država članica NATO-a imati vojnike u Ukrajini, Anušić nije to odgovorio.

'Vi nam niste odgovorili, ali evo otkrio je premijer Plenković da će misija NSATU imat će nekoliko časnika u Ukrajini, a NATO ih već ima 50-ak', poručila je SDP-ova Jasenka Auguštan-Pentek.

'Je li 9 zemalja koje ne sudjeluju u KFOR-u prorusko ili prosrpsko i jesu li oni nevjerodostojni saveznici', upitala je ministra.

'Ako vi ne razumijete što znači stabilnost i prisutnost hrvatskoj vojnika u KFOR-a, nemojte se baviti politikom. Odite na komunalnu razinu i bavite se biciklističkim stazama', poručio je Anušić SDP-ovki.

'Ako niste sporobni kao ministar odgovarati na pitanja, onda se vratite i vodite svoju županiju', replicirala mu je.

12.49 'Koliko je članova HDZ-a imalo člansku iskaznicu komunističke partije? Imate li dokaz da je Hrvatska negdje međunarodno osramoćena?', pitala je Dalija Orešković.

'Šteta je ne propustiti, 80.000 i jedan nečlan, Dragan Primorac, imali su člansku iskaznicu komunističke partije', kazao je Bauk.

'Koliko je njih bilo u komunističkoj partiji pa u HDZ-u, nemam pojma, nije to niti bitno. Puno veći problem su ljudi poput vas koji na ovakav način komuniciraju i koji rade protiv hrvatskih interesa. Umro bih od sramote da mogu dati ijednu riječ podrške čovjeku koji vas je nazvao kako vas je nazvao, narikačom', odgovorio je ministar Anušić.

'Kolega Bauk, znate da je Hajdaš Dončić bio u HDZ-u pa otišao u SDP, a i vaš predsjednik Milanović, i njegov tata je bio u HDZ-u', odgovorio je Sanader.

Ostojić: 'Mislim da niste normalni, ministre'

12.33 SDP-ova Sabina Glasovac rekla je da su tražili zatvaranje sjednice Odbora da bi se upoznali sa svim informacijama, a to je HDZ odbio. 'Sad jedino tražimo odgovor na pitanje kako bismo donijeli odluku', poručila je.

'Vjerojatno imaju klasificirani podatak koji je netko dilao i zato pilite po ovome, ali siguran sam da će taj podatak izaći u jednoj od tiskovina koje redovno čitam. Klasificirani podatak je netko uzeo u proslijedio van, i to klasificirani podatak NATO saveza. Sad vidite koliko je ovo neozbiljno. Nijedan hrvatski vojnik neće prijeći granicu, a idu ih samo dvojica', odgovorio je Anušić.

'Mislim da niste normalni ministre. Opasne namjere imate', odgovorio je ministru SDP-ov Ranko Ostojić i zaradio tri opomene.

'Prvo riješite tko vam je kukasti križ ostavio na Poljudu i pazite kako se razgovarate samnom', odgovorio mu je Anušić.

'Mnogo ste nervozni ministre. S obzirom na to da ste zabranili zatvaranje dijela sjednice Odbora kako bi zastupnici dobili potpunu informacije, postavljam jednostavno pitanje: Možete li ovdje s da ili ne odgovoriti hoće li ijedan vojnik ijedne članice NATO-a koja će sudjelovati u NSATU-u biti raspoređen na području Ukrajine', pitala je Glasovac.

'Možda djelujem malo uzbuđeno, ali savršeno sam miran, nemojte se sikirati. Možda tako djelujem. Sad ću vam odgovoriti 16. put na to pitanje. Prvo, lažete jer je predsjednik zabranio dolazak Kundidu da vam upravo objasni sve o čemu govorite. Klasificirani podatak od strane NATO-a imamo možda nas dvojica ili trojica, nitko drugi. Odgovorio sam u izlaganju kako je deset puta dosad ponovljeno - hrvatski vojnik ne ide van granica NATO-a', kazao je Anušić.

Kada će Hrvatska priznati Palestinu?

12.21 Sandra Benčić iz Možemo osvrnula se na misiju u Libanonu, te je upitala Anušića kada će Hrvatska osuditi ono što Izrael radi u Gazi i Libanonu te kada će priznati Palestinu.

'To nije tema mog ministarstva. U svakom slučaju ono što se tamo događa je katastrofa, posebo za civile palestinske i libanonske strane', kazao je Anušić.

HDZ-ova Majda Burić je upitala o međunarodnom statusu Hrvatske nakon ovih previranja.

'Kad govorimo o refleksijama na naš ugled i status, rekao sam nekoliko puta, svakako nije pozitivan i nije dobar, a kad govorimo Milanoviću i SDP-u i svemu što ovdje čujemo, zato i imaju 41. zastupnika, jer su krenuli prvo s Milanovićem kao kandidatom, pa oodustali, pa išli s Grbinom, zato imaju 41. zastupnika u Saboru', rekao je Anušić.

SDP-ova Marija Lugarić po četvrti put je pitala ministra može li odgovoriti da nijedan pripadnik iz nijedne članice NATO-a u misiji NSATU neće ići u Ukrajinu.

'Da ste me slušali što sam govorio, da niste listali po Facebooku, znali bi točnu informaciju i točan odgovor', poručio je Anušić.

'Izbjegavate dati odgovor na ovo pitanje, očito ne bez razloga', rekla je Lugarić.

Salva replika

11.52 Na izlaganje Anušića prijavljeno je 58 replika što bi moglo potrajati dva sata.

'Ova strana Sabora je i 90-tih napuštala sjedce kada se razgovaralo da li će Hrvatska biti samostalna i neovisna država, niste tada bili za to. Ponovno sada imamo situaciju u kojoj trebamo nastaviti ono za što smo se 90-tih opredijelili. Danas ista ta politička opcija, s istim ideološkim nasljeđem pokušava diskriminirati Hrvatsku, otuđiti je od svojih saveznika i ponovno je vratiti u neutralnu poziciju koja u ovom trenutku može biti pogubna za Hrvatsku. Trebali bi imati hrabrosti jednom dići ruku za hrvatske interese, a ne samo za SDP-ove interese, za politiku Zorana Milanovića koji je donedavno govorio da smo slučajna država', poručio je Anušić SDP-ovcima.

'Koristiti jedan politički diskurs i hvatate bodove. Temeljni problem je što Plenković i Milanović ne mogu razgovarati i to je problem kojeg morate riješavati', dogovorio je SDP-ov Ivan Račan, dok je njegov stranački kolega Mišel Jakišić podsjetio HDZ-ovce na 'Splitsku rivu' koju su organizirali zbog Haaga, da bi onda 'locirali, identificirali, uhitili i transferirali' hrvatske generale.

HDZ-ov Marko Pavić upitao je Anušića što mu govore na Europskom vijeću i NATO sastancima.

'Neću prepričavati razgovore, to nije pristojno, ali su pitanja takva kakva jesu, čuđenje. Uspoređujemo se s Mađarskom, ja dolazim s istoka Hrvatske, sa saznanjima i iskustvom na koji način Mađarska vodi politiku u našoj Baranji, osječko-baranjskoj županiji, vodi se politika u kojoj se dovodi u pitanje teritorijalna cjelovitost Hrvatske. Zato Mađarska ne ide u ovu operaciju, zato ne podržava NATO i EU, zbog svoje velikomađarske politike', kazao je Anušić.

'Možete li potvrditi da nijedan vojnik nijedne članice NSATU neće biti u Ukrajini?', ponovno je upitao SDP-ov Arsen Bauk.

'Svjestan sam da su sad ovo pokušaji izvlačenja i pravdanja laži predsjednika. I angažman hrvatskih vojnika i angažman NATO-a i nacionalno ograničenje je sve jasno, jučer je objavljeno očitovanje Kundida', kazao je Anušić.

11.19 Ministar obrane Ivan Anušić uvodno objašnjava odluke o slanju vojnika u misije. Radi se o 13 misija, a jedna od njih je i slanje vojnika u NATO misiju potpore Ukrajini.

'Trenutno HV sudjeluje u sedam operacija, jednoj misiji i 4 NATO aktivnosti, sveukupno 253 pripadnika Hrvatske vojske', rekao je Anušić.

'NSATU, Vlada predlaže sudjelovanje dva pripadnika u misiji koja je osnovana na NATO summitu u Washingtonu', dodao je. 'NATO nije, ali neće postati strana u sukobu u Ukrajini, ali preuzima aktivniju ulogu kako bi pomoć ukrajina bila bolje usklađena s potrebama Ukrajine. Na summitu je sudjelovao Milanović koji se tada mogao usprotiviti misiji, ali nije', poručio je Anušić.

'Aktivnost će djelovati na području država članica', naglasio je Anušić.

'Hrvatska pomaže Ukrajinu i nastavit će to u budućnosti. Sudjelovanje pripadnika HV-a bio bi dodatan oblik angažmana kao odgovorne članice saveza. Sudjelovanjem do 5 pripadnika, naši pripadnici ne mogu biti raspoređeni van članica NATO-a niti biti angažirani u Ukrajini', poručio je Anušić.

Govoreći o drugim misijama, Anušić je otkrio da je hrvatski pripadnik koji je sudjelovao u misiji UNIFIL u Libanonu danas stigao u Hrvatsku, te da se tamo zbog trenutne opasne situacije više ne nalaze pripadnici HV-a.

SDP-ova Mirela Ahmetović upitala je Anušića može li decidirano tvrditi da nijedan vojnik iz nijedne zemlje koje sudjeluju u misiji neće završiti u Ukrajini.

'Hrvatski vojnik neće prijeći granicu niti jedne granice zemalja NATO-a, u ovom trenutku ne možete ih izmjestiti niti u Austriju niti u Švicarsku, koje nisu članice NATO-a, a kamoli u Ukrajinu. To je i zaključak NATO-a koji ne odobrava prelazak svojim snagama u Ukrajinu. To je nemoguće', poručio je Anušić.

10.48 Stanku je zatražila i Ivana Kekin iz Možemo, koja je prozvala i Milanovića i Plenkovića zbog cijele priče. 'Ispred javnog interesa stavili predizborne interese i osobni sukob. Ispred javnog interesa su stavili međusobnu netrpeljivost. Od nas se traži da odluku donosimo na temelju slijepe vjere, a ne činjenica', kazala je Kekin, dodavši da u tome neće sudjelovati.

'Nećemo podržati slanje ojnika u bilo koju misiju i bilo koji teritorij gdje se ratuje. Hrvatski sinovi i kćeri moraju braniti hrvatske granice od migranata', poručio je Mostov Miro Bulj.

Orešković: Ovo je glasanje o Andreju Plenkoviću

10.32 Uoči same rasprave nanizali su se i zahtjevi za stankom. 'Tražim stanku kako bi mi blesave, tupave oporbene šuše raspravili nešto među sobom. Plenković urušava insitutcije, on je neprosvjećeni apsolutist. Bit inzistiranja slanja vojnika u Weisbaden je u težnji da ostvari samovlast u državi. Glasanje o ovome je stav o Andreju Plenkoviću, poruka Plenkoviću i glasanje o Plenkoviću. Na ovom glasanju Sabor će pokazati svijetu što misli o premijeru', poručila je DOSIP-ova Dalija Orešković.

'Danas će se vidjeti neusuglašenost državne politike i to je naša najveća ugroza', poručila je nezavisna Marija Selak Raspudić.

'Naš stav je jasan, u misijama gdje postoji suglasje SDP nema nikakvih dvojbi. Što se tiče pomoći Ukrajini, nema dvojbi. Ali tamo gdje postoji dvojba, gdje nisu odrađeni preduvjeti, SDP ima velike dvojbe jer nema potpune informacije o tome što se sprema. Narativ da je SDP proruska opcija, ja s gnušanjem odbijam. SDP-u je interes hrvatsko društvo, hrvatski grašđani, borba za bolji život umiroljenika i mladih', rekao je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

'Ili ste za žrtvu ili agresora', replicirao mu je HDZ-ov Ante Sanader.

'Ko iz aviona je vidljivo da Milanović i njegova sljedba lažu, SDP laže i rade protiv hrvatskih interesa. To može raditi samo netko tko je politička štetočina', poručila je HDZ-ova Majda Burić.

  • +14
Ministar Anušić obrazlaže odluke o sudjelovanja pripadnika oružanih snaga u misijama u inozemstvu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bulj: Oni koji su za euro su veleizdajnici

10.24 Tenzije je dignuo i Mostov Miro Bulj, koji je prozvao Milanovića i Plenkovića i korištenje SOA-e u političke svrhe.

'Hrvatske institucije su urušene. Odakle pravo tražiti od ključnih ljudi države da SOA kaže je li netko ruski igrač kao što je tražio Ostojić ili premijer, da kaže SOA javnosti jesu li oni veleizdajnici? Tko im je to dao za pravo? Najprije su kadrovirali SOA-u, stavili svoje ljude, ali su je obezvrijedili', rekao je Bulj.

'Pa ovo Mao Zedong nije radio, što rade dva prijatelja koja su nastala na Zrinjevcu, koja su nastala u inkubatoru Mate Granića, i Zoran Milanović i Andrej Plenković. Briselci misle samo na sebe, kao Lolek i Bolek', rekao je Bulj.

Kazao je da su oni koji su za euro veleizdajnici, zbog čega je reagirao predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

'Koristite izraz veleizdajnik bez argumanata. To nije korektno i te riječi ne koristite, veleizdajnik je u politici najgora optužba i taj ide na tešku robiju, ljudi moji, ne koristimo takav izričaj', rekao je Jandroković.

'Premijer konstatno crta metu na čelo zastupnika koji imaju svoj stav, naziva ih ruskim igračima, kad vi to radite, to se može, a kad vama netko da ocjenu vaše politike, onda imamo problem', replicirao mu je Nikola Grmoja.

'Hrvatska vanjska politika iz kuhinje Monty Pythona'

10.21 Neki zastupnici spor između predsjednika Milanovića i Vlade nisu zaobišli ni u slobodnim govorima.

'Sve dosadašnje vlade i predsjednici uspjeli su se dogovoriti. Stvorio se nered u upravljnju Oružanim snagama', kazao je između ostalog HSLS-ov Darko Klasić.

'Otkad nam državu vode diplomati, hrvatska vanjska politika izgleda kao nešto što je izašlo iz kuhinje Montyja Pythona, serija skečeva od kojih je jedan luđi od drugog. Nitko ne pokušava biti komičan pa je naša vanjska politika tragedija', kazala je GLAS-ova Anka Mrak Taritaš.

9.35 Započela je sjednica Sabora. Prvo su na redu iznošenja stajališta, odnosno slobodni govori zastupnika nakon čega će se raspravljati o slanju hrvatskih vojnika u misije.

Podsjetimo, o slanju vojnika u NATO misiju potpore Ukrajini raspravlja se već tjednima, od kada je predsjednik Zoran Milanović uskratio suglasnost za slanje vojnika. Smatra da se slanjem vojnika, koji bi bili stacionirani u Njemačkoj, Hrvatska uvlači u rat između Rusije i Ukrajine, odnosno svrstava uz jednu od zaraćenih strana. Iako je prvotno dovodio u pitanje i sugerirao da će vojnici na kraju završiti u Ukrajini, iz Vlade su to demantirali jasno pokazavši da će vojnici biti u Njemačkoj. Priča je eskalirala kada je o svemu raspravljao i saborski Odbor za obranu, a predsjednik Milanović zabranio načelniku Glavnog stožera Tihomiru Kundidu da dođe na sjednicu.

  • +17
Sabor raspravlja o slanju vojnika u misije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon višesatne rasprave, Odbor za obranu jučer je upućivanje hrvatskih vojnika u NATO misiju NSATU podržao sa 7 glasova za, jednim protiv i dva suzdržana. Konačnu odluku donijet će Sabor na glasovanju u petak, za što je potrebna dvotrećinska većina, tj. 101 zastupnički glas.