cijeli dan

Sabor: Tko trola raspravu o Poslovniku?

27.09.2023 u 21:11

Bionic
Reading

Rasprava o prijedlogu promjene saborskog Poslovnika Marije Selak Raspudić (Most) odužila se u srijedu na cijeli dan budući da su nakon svakog pojedinačnog govora slijedile brojne replike, pozivanje na povrede Poslovnika i opetovana obrazlaganja predlagateljice.

Dok je Selak Raspudić uporno objašnjavala da su promjene Poslovnika potrebne kako bi rad Sabora bio učinkovitiji, a rasprave kvalitetnije, HDZ-ovci su prozivali Mostovce da ima je jedini cilj promocija i skupljanje političkih bodova navodeći kako od izmjena Poslovnika građani neće imati nikakve koristi.

„Činite sve to smo iz jednog razloga, da se dočepate Europskog parlamenta i plaće europskog parlamentarca”, poručio je Jure Brkan (HDZ) bračnom paru Raspudić.

„Ako se ne kandidiram za Europski parlament, hoćete li mi se javno ispričati?”, upitao je Brkana Nino Raspudić (Most), a Selak Raspudić ustvrdila da je očito dobio ulogu „trolati” raspravu i etiketirati jer ih je Ustavni sud „zeznuo” pa je njezin prijedlog došao na raspravu plenarne sjednice.

Ne trola raspravu HDZ nego Selak Raspudić koja se javlja nakon svake pojedinačne rasprave i govori u trajanju od pet minuta, smatra Josip Borić (HDZ).

„Selak Raspudić javila se dosad najmanje 20 puta i još će, što govori o tome da postojeći Poslovnik ne guši demokraciju ni raspravu, a ona u istupima ponavlja, ponavlja i ponavlja ono što je predložila", ustvrdila je Nada Murganić (HDZ).

Mostovi i HDZ-ovi zastupnici tijekom maratonske rasprave međusobno su se „častili” i raznim uvredama, nazivali jedni druge laktarošima, ulizicama, poltronima, štetočinama, populistima POG-ovima itd.

Nikša Vukas (Socijaldemokrati) zaključio je kako je sada siguran da Poslovnik treba mijenjati jer je čekao sedam sati i 32 minute kako bi došao na red za izlaganje, da bi nešto mogao reći. "A ni u jednom momentu nije bilo više od 20 zastupnika i zastupnica u sabornici što je poražavajuće", kazao je.

Na dnevnom redu današnje sjednice nalaze još tri točke koje bi zastupnici trebali raspraviti, izbor, imenovanja i razrješenja, izvješće Mandatno -imunitetnog povjerenstva i izvješće glavne državne odvjetnice o radu državnim odvjetništva u 2022. godini.