'malo tko je očekivao rat'

Saborski klubovi jednoglasni: Hrvatska je čvrsto uz Ukrajinu

25.02.2022 u 12:11

Bionic
Reading

Saborski klubovi zastupnika jednoglasno su i snažno u petak podržali donošenje Deklaracije o Ukrajini kojom se najoštrije osuđuje ničim izazvana agresija Rusije na njezin suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost, uz poruku Ukrajini - "Hrvatska je čvrsto uz vas"

Malo tko je očekivao rat na europskom kontinentu u 21. stoljeću, mogao bi imati nesagledive posljedice na sigurnost i ekonomiju, svjetski poredak je doveden u pitanje, ovo što se događa ne događa se samo Ukrajini, nego svima nama, isticali su zastupnici u raspravi o Deklaraciji.

Snažno su podržali slanje humanitarne i tehničke pomoći Ukrajini, kao i izraženu spremnost za prihvat njenih izbjeglica.

"Hrvatska stoji čvrsto u vas", poručio je Ukrajincima Vladimir Bilek (Klub nacionalnih manjina) i naveo da je svjetski mir i poredak u najvećem iskušenju od Drugog svjetskog rata te da situacija s Ukrajinom uvelike podsjeća na Domovinski rat.

"Bože čuvaj ukrajinski narod", poručio je Stephen Nikola Bartulica (Klub Domovinskog pokreta), ustvrdivši da živimo u opasnom svijetu, ali i da zabrinjava izostanak osude Srbije ruskoj agresiji te ocijenio opravdanim nabavu borbenih zrakoplova, ulaganje u hrvatske obrambene resurse.

Sankcije Rusiji imat će implikacije i na hrvatsko gospodarstvo

Upozorio je i da će sankcije koje zapad nameće Rusiji imati implikacije i na hrvatsko gospodarstvo, pa je zato važno voditi računa o sigurnosti LNG terminala.

"Slijedi nam razdoblje krize, inflacije, rasta cijena energenata i hrane, a i mogućeg kolapsa turističke sezone", istaknuo je Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista), upozorivši na nesagledive posljedice rata na sigurnost i ekonomiju.

Upozorio je i da bi se kriza mogla preliti i na naše susjedstvo - Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru. "Moramo biti oprezni i čuvati interese hrvatskog naroda", naglasio je Pavliček.

Krešo Beljak (Klub HSS-a i RF-a) ocijenio je da Hrvatska treba izvršiti pritisak na svoje susjedne zemlje kako bi se izjasnile na čijoj su strani te ih jasno pozove da se priključe NATO savezu.

Pripremiti prihvat izbjeglica, brojit će se u tisućama

Natalija Martinčević (Klub HSLS-a i Reformista) ustvrdila je da treba pripremiti prihvat izbjeglica koje će se brojiti u tisućama, da im treba osigurati smještaj, prehranu, zdravstvenu skrb, obrazovanje, omogućiti dobivanje radnih dozvola "Moramo im pružiti ruku i odmah mobilizirati sve državne resurse", rekla je.

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra) istaknula je da svjedočimo jednom napadu na mir i civilizaciju u srcu Europe za kakav smo, očito naivno, mislili da više nije moguć.

"Ovo je trenutak da se svi zajedno suočimo s vlastitom naivnošću i shvatimo da se za mir i stabilnost treba svakodnevno žestoko boriti, ovo je je trenutak da se Europska unija sabere i resetira ako treba, da ujedinjeni i složni branimo vrijednosti mira, slobode, vladavine prava i suradnje među narodima", poučila je Mrak Taritaš.

Silvano Hrelja (Klub HNS-a, HSU-a i nezavisnih zastupnika) kazao je da se ovo što se događa ne događa samo Ukrajini, nego svima nama, dok je Putina opisao kao "bešćutnog starca kojemu se približava kraj".

U EU nemaju jedinstvenu politiku, svatko gleda svoje interese

Nino Raspudić (Klub Mosta ) ustvrdio je da Europska unija nema jedinstvenu i usklađenu vanjsku politiku, da u kriznoj situaciji svatko vodi svoju politiku i gleda svoje interese.

"Trebamo strepiti nad ovim što radi Putinova Rusija, ali veće drhtanje nam treba izazvati to tko na vodi i u čije smo ruke dali svoje sudbine”, rekao je Raspudić i upozorio da će EU uz Ukrajinu biti najveća žrtva svega što se događa.

Zastupnici su u raspravi pohvalili i konačno jedinstvo državnog vrha, premijera i predsjednika, u ovom teškom trenutku.