BIDENOVO ZELENO SVJETLO

SAD će Ukrajini poslati novi paket pomoći sa streljivom i vojnim vozilima

15.10.2022 u 07:08

Bionic
Reading

Novi paket sigurnosne pomoći Ukrajini od Sjedinjenih Država u iznosu od 725 milijuna dolara će prema očekivanjima uključivati ​​streljivo i vojna vozila, ali ne i značajne nove sposobnosti ili protuzračnu obranu, izjavila su Reutersu u petak dva američka dužnosnika upućena u pomoć

Paket pomoći je prvi nakon što su ovaj tjedan ruske snage ispalile projektile na civilna naselja u Ukrajini, a time bi se ukupna pomoć SAD-a za sigurnost povećala na više od 17,5 milijardi dolara otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače.

Američki predsjednik Joe Biden ovlastio je državnog tajnika da "usmjeri povlačenje do 725 milijuna dolara u obrambenim artiklima i uslugama Ministarstva obrane, te vojnom obrazovanju i obuci" za pomoć Ukrajini.

Jedan od dužnosnika rekao je da je paket, iako se nije očekivalo da će uključivati ​​materijal za poraz raketnih napada, osmišljen kako bi ojačao sposobnost Ukrajine da uzvrati Rusiji u protuofenzivi koja je donijela velike teritorijalne dobitke posljednjih tjedana.

Ukrajina pak očekuje da će SAD i Njemačka isporučiti sofisticirane protuzračne sustave ovog mjeseca kako bi joj pomogli u suprotstavljanju napadima ruskih projektila i bespilotnih letjelica kamikaza, rekao je u petak ministar obrane Oleksiy Reznikov.