naredio biden

SAD daje dodatnu pomoć i podršku Izraelu

08.10.2023 u 20:36

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden je "naložio dodatnu podršku" za Izrael, prema priopćenju Bijele kuće, javlja BBC.

Ranije u nedjelju je Bidena i potpredsjednicu Kamalu Harris njihov tim za nacionalnu sigurnost brifirao o borbama koje traju u Izraelu, stoji u priopćenju.

"Dužnosnici Bijele kuće će ostati u bliskom kontaktu s našim izraelskim partnerima. Timovi za nacionalnu sigurnost surađuju s Izraelcima i sa svojim pandanima diljem regije".

Američki državni tajnik Antony Blinken je ranije sudjelovao u nizu govornih emisija kako bi američke gledatelje obavijestio o sukobu i o američkom diplomatskom odgovoru.

Blinken je govoreći na televizijskom kanalu CBS rekao da dužnosnici također istražuju izvješća da su američke državljane ubili ili oteli borci palestinske islamističke organizacije Hamas.

"To u ovom trenutku ne možemo potvrditi. No, aktivno radimo kako bismo vidjeli možemo li potvrditi izvješća koja smo imali", rekao je.

Američko veleposlanstvo u egipatskom glavnom gradu Kairu je upozorilo Amerikance da poduzmu mjere opreza nakon što su u gradu Aleksandriji ustrijeljena dva izraelska državljanina.

Dva američka dužnosnika rekla su Reutersu da će SAD poslati više vojnih brodova i zrakoplova bliže Izraelu za odvaraćanje i kako bi pokazao potporu. Washington vjeruje da je mogući motiv Hamasovog napada spriječiti potencijalnu normalizaciju odnosa između Izraela i Saudijske Arabije.