PREDANI SURADNJI

SAD poslao Ukrajini zaplijenjeno iransko streljivo

05.10.2023 u 06:32

Bionic
Reading

Sjedinjene Države poslale su Ukrajini više od milijun komada iranskog streljiva koje je zaplijenjeno prošle godine u vodama Indijskog oceana, priopćila je u srijedu američka vojska

Američke mornaričke snage godinama su plijenile oružje za koje se vjeruje da dolazi iz Irana za borce koje podupire Iran u Jemenu, a koje se obično prevozi ribarskim brodovima.

Središnje zapovjedništvo SAD-a, koje je odgovorno za vojne operacije na Bliskom istoku, priopćilo je da je Ukrajini poslano oko 1,1 milijun metaka kalibra 7,62 mm. Streljivo - koje potječe od Iranske revolucionarne garde a bilo je namijenjeno snagama Hutija u Jemenu - zaplijenile su američke mornaričke snage u prosincu 2022.

"SAD je predan suradnji s našim saveznicima i partnerima na suzbijanju protoka iranske smrtonosne pomoći u regiji svim zakonitim sredstvima, uključujući sankcije SAD-a i UN-a, te zabranama", stoji u priopćenju Središnjeg zapovjedništva.

Malo je vjerojatno da će streljivo napraviti veliku razliku na bojnom polju u Ukrajini u vrijeme kada su oružje dugog dometa i sustavi protuzračne obrane na vrhu ukrajinske liste želja.

Zaplijenjeno streljivo također vjerojatno neće ublažiti zabrinutost oko mogućeg zastoja opskrbe Kijeva zapadnim oružjem.

Kongres nije uključio novi novac za Ukrajinu u privremeni zakon o potrošnji SAD-a koji je usvojio u subotu kako bi savezna vlada ostala otvorena, naglašavajući sve veću nevoljkost nekih republikanaca da osiguraju sredstva Kijevu.

  • +4
Reparacija opreme u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prošle je godine britanska Kraljevska mornarica objavila da je jedan od njezinih ratnih brodova u međunarodnim vodama južno od Irana zaplijenio iransko oružje, uključujući projektile zemlja-zrak i motore za krstareće projektile.

Jemenski pokret Huti bori se protiv koalicije koju predvodi Saudijska Arabija od 2015. u sukobu u kojem su poginule stotine tisuća ljudi.

Sjedinjene Države su izvršile pritisak na svog saveznika Saudijsku Arabiju da prekine rat i povezale su određenu američku vojnu potporu Kraljevstvu s prekidom njegove upletenosti u Jemen.