REGIJA U IŠČEKIVANJU

SAD šalje nosač aviona na Bliski istok, očekuje se iranska odmazda

03.08.2024 u 12:54

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države šalju nosač aviona, eskadrilu borbenih aviona i dodatne ratne brodove na Bliski istok, gdje se očekuje iranska odmazda zbog ubojstva vođe Hamasa u Teheranu ranije ovog tjedna. Jačaju svoje obrambene vojne sposobnosti na Bliskom istoku kako bi zaštitile svoje snage na tom području i svog saveznika - Izrael, priopćio je Pentagon u petak, u jeku rastućih napetosti u regiji

Ovo je možda najveći manevar američkih snaga u regiji od ranih dana rata u Gazi, kada je Pentagon poslao dvije grupe nosača aviona prema Bliskom istoku kao javno upozorenje regionalnim militantnim grupama da ne šire sukobe.

'Jasno smo čuli iranskog vođu kada je rekao da namjerava osvetiti ovo ubojstvo vođe Hamasa u Teheranu i da žele izvesti još jedan napad na Izrael', rekao je John Kirby, koordinator za strateške komunikacije u Nacionalnom vijeću za sigurnost, za CNN. 'Ne možemo jednostavno pretpostaviti da nećemo biti potencijalne žrtve takvog napada, stoga moramo osigurati da imamo prave resurse i sposobnosti u regiji.'

U petak je Pentagon izvijestio da je ministar obrane Lloyd Austin naredio da se grupa nosača aviona USS Abraham Lincoln zamijeni grupom nosača aviona USS Theodore Roosevelt, koja trenutno operira u Omanskom zaljevu, piše CNN.

Osim toga, razarači i krstarice sposobni za obranu od balističkih projektila također će biti poslani na Bliski istok i u Sredozemno more. Izjava ne navodi koji su ratni brodovi poslani, no dva američka razarača u istočnom Sredozemnom moru sudjelovala su u presretanju niza napada koje je Iran u travnju lansirao na Izrael.

Austin je također naredio raspoređivanje eskadrile borbenih aviona u regiji. SAD već ima amfibijski jurišni brod USS Wasp u regiji, koji djeluje s 24. ekspedicijskom jedinicom marinaca, sposobnom za evakuaciju američkih građana u Libanonu ako se za to izda naredba.

'Globalna obrana Sjedinjenih Država je dinamična i Ministarstvo obrane zadržava sposobnost raspoređivanja u kratkom roku kako bi odgovorilo na evoluirajuće prijetnje nacionalnoj sigurnosti', rekla je Singh u izjavi. Iran i njegovi saveznici, uključujući libanonski Hezbollah, obećali su 'oštro kazniti' Izraela nakon što je u srijedu ubijen vođa Hamasa Ismail Haniyeh. Iran i Hamas smatraju Izrael odgovornim, ali Izrael nije ni potvrdio ni zanijekao svoju ulogu.

Ismailova smrt uslijedila je dan nakon što je u izraelskom napadu ubijen vojni vođa Hezbolaha Fuad Šukr u blizini Beiruta. Ova dva napada oživljavaju strahove od širenja rata na cijelom Bliskom istoku, između Izraela s jedne strane te Irana i skupina koje Iran podržava u Libanonu, Siriji, Iraku i Jemenu s druge.

Na rubu regionalnog rata

Američki dužnosnici izjavili su da bi očekivani iranski napad mogao uslijediti u narednim danima te da SAD pomno prati regiju za bilo kakve naznake. Dužnosnici su rekli da bi napad mogao biti nalik nizu balističkih projektila i dronova koje je Iran lansirao na Izrael u travnju, ali bi također mogao biti veći i složeniji, koordiniran s proiranskim militantima.

Vođa Hezbollaha, Hassan Nasrallah, nagovijestio je da bi koordinirani napad na Izrael mogao biti u pripremi nakon što je Izrael ubio jednog od najviših zapovjednika ove skupine koju podržava Iran, u Bejrutu manje od 24 sata prije ubojstva Haniyeha. 'Budući da su se sukobili sa svima, ne znaju odakle će odgovor doći... odgovor će doći odvojeno ili koordinirano', rekao je Nasrallah u govoru u četvrtak.

Nakon gotovo 10 mjeseci borbi između palestinske islamističke skupine Hamas i Izraela u Pojasu Gaze, postoji strah da Bliski istok sada stoji na rubu regionalnog rata.