TKO (NE)ĆE PISATI HRVATSKU POVIJEST?

Sanader opisao Uskokove 'Igre sramoćenja'

04.03.2014 u 15:01

Bionic
Reading

Ivo Sanader, prvooptuženi u slučaju Fimi media, iznoseći svoju obranu pred Županijskim sudom u Zagrebu zatražio je od sudskog vijeća oslobađajuću presudu jer smatra da DORH nije uspio dokazati navode iz optužnice

'Ovo je jedan od najintrigantnijih procesa u novijoj hrvatskoj povijesti u kojem sam suočen s monstruoznom optužnicom. Optužnicom koja se temeljila isključivo na iskazima mojih suoptuženika. Nije bilo 'normalnih' svjedoka koji bi me teretili. Svi odreda su pod kaznenim progonom ili su bili u zatvoru, a pušteni su nakon što su teretili mene', rekao je Sanader.

Bivši premijer naglašava da u postupku nije utvrđeno gdje je nestao novac i kod koga se on nalazi. A smatra da nije bilo ni drugih materijalnih dokaza za to da je on oformio kriminalnu grupaciju koja je iz državnih i javnih tvrtki izvukla oko 70 milijuna kuna, što za potrebe HDZ-a, što za njegovu osobnu korist.

'Postoje samo riječi ljudi koji su bili u zatvoru i koji su postali svjedoci kada su mene optužili. Tu je njihova riječ protiv moje bez ijednog konkretnog dokaza', istaknuo je Sanader.

Ponovio je već prije izrečene teze da se radi o političkom progonu za koji je nalog Mladenu Bajiću dala bivša premijerka Jadranka Kosor, nakon čega je uslijedila neviđena medijska hajka u kojoj je DORH u medije puštao dijelove iz istrage i iskaze svjedoka', mišljenja je Sanader.

Naveo je da su, ako je i postojala kriminalna organizacija, nju sačinjavali Mladen Barišić i Nevenka Jurak te eventualno Branka Pavošević koja je brojala novac.

Osvrnuo se u svojoj obrani i na neke navode iz optužnice DORH-a za koje je utvrdio da je proces vođen na način na koji bi ga vodio Staljin.

'Morao sam dokazivati da slike kupljene 70-ih godina prošlog stoljeća nisam kupio novcem koji sam navodno dobio od Mladena Barišića 2009. godine. Ista je situacija i sa stanom. USKOK može raditi što hoće u ovom procesu, ali neće pisati noviju hrvatsku povijest. Sprdali su se s mojim životopisom tvrdeći da sam radio za tamo neke agencije i tamo neke tvrtke. Ovo što je USKOK izvodio tijekom postupka nazvao bih 'Igrama sramoćenja'', zaključio je Sanader.

Na kraju je dodao da smatra kako je tijekom procesa uspio dokazati svoju nevinost te ponovno zatražio oslobađajuću presudu za sebe.