američki izbori

Sanders staje uz Bidena: On je naš kandidat, moramo ga podržati

13.07.2024 u 19:54

Bionic
Reading

Senator Bernie Sanders, figura američke ljevice, pozvao je u subotu da Joe Biden ostane demokratski predsjednički kandidat, unatoč pritisku na predsjednika da se povuče zbog sumnji u njegovo zdravstveno stanje.

"Dosta! Gospodin Biden možda nije idealan kandidat, ali on će biti kandidat i mora biti kandidat. I s učinkovitom kampanjom koja govori radničkim obiteljima o njihovim potrebama, on neće samo pobijediti gospodina Trumpa, nego će to napraviti s velikom razlikom”, izjavio je ljevičarski zastupnik u kolumni u New York Timesu, pozivajući demokrate “da prestanu sa svađama i zezanjem”.

Od katastrofalne debate 27. lipnja protiv 78-godišnjeg republikanskog milijardera, Joe Biden je bombardiran žestokim kritikama u vezi s njegovim fizičkim i psihičkim stanjem. Dvadesetak parlamentaraca sada ga poziva da podnese ostavku.

No vodeći demokrat u petak je u Michiganu ponovno uvjeravao da će doista biti kandidat.

"Ja sam kandidat i mi ćemo pobijediti", rekao je Biden svojim pristašama u Detroitu.

Sve ankete nakon tv debate pokazuju da katastrofalna izvedba Joea Bidena, iako pobuđuje zabrinutost Amerikanaca oko njegove sposobnosti dugotrajne vladavine, nije puno pomakla izborne linije.

No čini se da mnogi republikancu Trumpu daju relativnu prednost za studeni. Trend koji najviše zabrinjava vezano za demokrata ostaje njegovo uporno kašnjenje u određenim odlučujućim državama.

Bernie Sanders, protukandidat Joea Bidena na demokratskim predizborima 2020., iskazao mu je potporu u subotu, rekavši da će učiniti "sve što je u njegovoj moći da predsjednik Biden bude ponovno izabran".

"Da. Znam to: gospodin Biden je star, navikao je na gafove, ima ukočen hod i imao je katastrofalnu debatu protiv gospodina Trumpa. Ali isto tako znam ovo: predsjednički izbori nisu natjecanje iz zabave. Niti počinju niti završavaju 90-minutnom raspravom”, naveo je.

Osamdesetdvogodišnji senator također uzima za primjer nedavne francuske parlamentarne izbore: "Vrijeme je da naučimo lekciju od progresivnih i centrističkih snaga u Francuskoj koje su se, unatoč svojim dubokim političkim razlikama, ujedinile ovaj tjedan kako bi izravno porazile ekstremizam desnice".