DO KRAJA TJEDNA

SDP osniva istražno povjerenstvo u Saboru o slučaju Agrokor

03.04.2017 u 12:41

Bionic
Reading

SDP će najvjerojatnije ovaj tjedan u Saboru pokrenuti inicijativu za osnivanjem istražnog povjerenstva u slučaju Agrokor, potvrdio je predsjednik te stranke Davor Bernardić nakon današnjeg potpisivanja sporazuma s HNS-om i još jednom ponovio da lex Agrokor neće podržati

Bernardić je kazao da je u slučaju Agrokor 'previše nejasnoća i nerazjašnjenih stvari'.

'Važnije nam je to što će biti s radnicima nego s bankama. Vlada se formirala i preuzela odgovornost; nisu htjeli ni s kim razgovarati. Osim povjerenstava, ne vidimo nijednu reformu koja je provedena, a svakim izgubljenim danom Hrvatska gubi. Mi im nećemo stajati na putu, ali odgovornost je na njima', rekao je Bernardić.

Iako Vladu kritizira zbog osnivanja povjerenstva, Bernardić sada i sam predlaže osnivanje jednog, primijetili su novinari. 'To nije isto', odgovorio je Bernardić.

Ponovio je da je najvažnije kako će u slučaju Agrokor proći dobavljači i radnici.

Nije konkretno rekao hoće li tu inicijativu pokrenuti već u srijedu, kada bi se pred zastupnicima trebao naći prijedlog Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

Vrdoljak: Plenković putuje po Bruxellesima umjesto da brine o 150.000 obitelji koje ovise o Agrokoru

HNS će pak na taj zakon podnijeti amandmane, najavio je Ivan Vrdoljak.

Što se tiče cijelog slučaja Agrokor, Vrdoljak je ponovio da se Vlada trebala uključiti prije tri tjedna.

'Lex Agrokor neće riješiti sve probleme jer će trebati dodatna sredstva za stabilizaciju tvrtke tijekom programa restrukturiranja, a vjerovnici će odlučivati o prihvaćanju nagodbe ili stečaja same tvrtke', rekao je Vrdoljak.   

'Plenković putuje po Bruxellesima, Maltama i nema vremena brinuti o 150.000 obitelji koje ovise o Agrokoru ni o svemu što može biti posljedica za hrvatsko gospodarstvo. Zato su izgubljena tri tjedna, cijene dionica su pale, država je blokirala tvrtku', rekao je Vrdoljak.

'Ključne političke osobe trebale su sve dionike još prije tri tjedna okupiti za stol. Propustili smo šansu i danas smo blokirani, otvara se pitanje hoće li se isplatiti sve plaće radnicima, ne samo u sustavu Agrokora nego i njihovim dobavljačima sljedećeg mjeseca', rekao je Vrdoljak prozvavši vladajuće za zabavljanje građana 'degutantnim populizmom'.