TRAŽI ODLAZAK VICAN I CULEJ

SDP-ov Jovanović zaziva nacionalni konsenzus oko obrazovanja

16.08.2017 u 13:02

Bionic
Reading

Dok se HDZ i HNS nadmudruju oko obrazovanja, SDP-ov Željko Jovanović zaziva nacionalni konsenzus oko tog pitanja. Stoga poziva ministricu obrazovanja Blaženku Divjak da hitno sazove sastanak svih parlamentarnih stranaka

Analiza Ministarstva zananosti i obrazovanja, poručuje Jovanović na svom profilu na Facebooku, pokazala je da su bile u pravu i civilne udruge, ali i  SDP-ovi zastupnici. 

'Dakle, ponovimo - Buljan Culej je izabrana na mjesto voditeljice Ekspertne radne skupine mimo natječajnih pravila, dio izabranih članova ERS izabran je iako ne zadovoljava postavljenim kriterijima, Dijana Vican opasno ugrožava provedbu Strategije, grubo krši pravila i procedure, interesno pogoduje maloj grupi klijentelista i 'uimeobiteljskih' klerikalnih konzervativaca, te nanosi nepopravljivu štetu i za Strategiju i za kurikularnu reformu i za obrazovanje u cjelini', piše Jovanović.

Odgovornost je sada, smatra, na ministrici Blaženki Divjak. 'Očekujem da bez odgode smijeni Buljan Culej i odmah ponovi natječaj za ERS koja će oblikovati kvalitetnu CKR. Ako nema jasnu podršku Plenkovića, te nedovoljnu snagu HNS-a da se izbori za provedbu Strategije i nastavak kurikularne reforme, izgubit ćemo vrijeme koje ionako nemamo nakon Šustarovih i Barišićevih izgubljenih mjeseci! Jednako tako ne postoji ni jedan razlog da Dijana Vican ostane na čelu Posebnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, jer svojim postupcima radi direktno na štetu i Strategije i kurikularne reforme, a bahata podrška Plenkovića koji napada izvor informacija, a ne osuđuje netransparentnost i neodgovornost Vican ukazuje na diktatorske manire aktualnog premijera. Sve to ne sluti na dobro!', poručuje Jovanović.

Zbog budućnosti obrazovanja potrebno je stvoriti nacionalni konsenzus, dodaje. 'Hrvatska treba novi nacionalni i nadstranački konsenzus za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, svako daljnje odgadjanje je katastrofalno, pa ovim putem predlažem i pozivam ministricu Divjak da hitno inicira sastanak predstavnika svih parlamentarnih stranaka na kojem bi se donijeli zaključci koji bi osigurali neometanu provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, te nastavak rada na kurikularnoj reformi bez podmetanja klipova raznih umreženih klijentelističkih i marginalnih skupina i pojedinaca. Nakon konsenzusa za Europu za budućnost Hrvatske treba nam novi nacionalni konsenzus za obrazovanje!', zaključuje Jovanović.