neuspjeli puč

Šef ukrajinske Obavještajne uprave: Naručeno je ubojstvo Jevgenija Prigožina

30.06.2023 u 11:49

Bionic
Reading

Ukrajinski dužnosnik ustvrdio je kako je naručeno ubojstvo šefa plaćeničke skupine Wagner Jevgenija Prigožina

Ruska Savezna sigurnosna služba (FSB, nasljednik zloglasnog KGB-a) dobila je zadatak da ubije šefa plaćeničke skupine Wagner Jevgenija Prigožina, rekao je čelnik Glavne uprave za obavještajne poslove Ministarstva obrane Ukrajine Kirilo Budanov, a prenosi Kyiv Post.

Prigožin je, nakon neuspjelog pokušaja puča od prošlog vikenda, navodno u egzilu u Bjelorusiji, iako kruže i informacije kako se vratio u Rusiju kako bi do kraja ispregovarao uvjete za pripadnike skupine Wagner.

  • +19
Wagnerovci napustili Rostov Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Podsjetimo, nakon što je optužio rusku vojsku da je raketirala kamp vagnerovaca u Ukrajini, Prigožin je s nekoliko tisuća plaćenika zauzeo grad Rostov u kojem je smješten stožer južnih snaga ruske vojske iz kojeg se upravlja svim operacijama u susjednoj Ukrajini. Nakon toga, kolona vagnerovaca krenula je prema Moskvi, a u večernjim satima, kad su bili manje od 300 kilometara udaljeni od glavnog ruskog grada, odjednom su odustali od nauma i vratili se odakle su došli. Točni razlozi, kao ni uvjeti njihovog odustajanja, nisu poznati javnosti, a navodno bi dio plaćenika trebao otići u Bjelorusiju, dok bi dio trebao potpisati ugovore s ruskim ministarstvom obrane kako bi postao dio regularnih snaga. No, posljednje informacije govore o tome da je Prigožin odbio uvjete Kremlja, zbog čega je vagnerovcima zabranjeno da se dalje bore u Ukrajini.

  • +19
Jevgenij Prigožin i pripadnici Wagnera u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP

Također, ruski mediji izvijestili su da bi skupina Wagner mogla postaviti novu bazu u praznom vojnom objektu blizu grada Asipoviča, oko 90 km od Minska u Bjelorusiji. Fotografije snimljene satelitima Sentinel 2 Europske svemirske agencije 27. lipnja pokazuju nizove dugih objekata u obližnjem selu Tselu, u polju koje je 14. lipnja izgledalo prazno.