borbe u blizini

Šef UN-ove agencije: Nuklearna postrojenje Kursk je iznimno fragilno, postoji rizik od nesreće

27.08.2024 u 21:39

Bionic
Reading

Šef UN-ove agencije za nuklearnu energiju Rafael Grossi rekao je u utorak nakon posjeta ruskoj nuklearnoj elektrani Kursk da postoji rizik od nuklearne nesreće i da je situacija ozbiljna.

"Opasnost ili mogućnost nuklearne nesreće pojavila se u ovdje blizu", rekao je Grossi novinarima, govoreći o činjenici da se vode borbe u okolnoj regiji Kursk.

Rusija kaže da je postrojenje više puta napadnuto od strane ukrajinskih snaga koje su udaljene samo 40 km (25 milja) nakon što su ovog mjeseca zauzele dio ruskog teritorija. Ukrajina tek treba odgovoriti na optužbe. Grossi, čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju, rekao je na konferenciji za novinare da je postrojenje izuzetno fragilno jer nema zaštitnu kupolu.

Rekao je da elektrana trenutno još uvijek radi vrlo blizu normalnim uvjetima, ali situacija je u pogledu njezine sigurnosti još ozbiljnija.

Ruska državna nuklearna kompanija Rosenergoatom objavila je da se Grossi uspio uvjeriti da reaktor broj tri u elektrani radi planiranim kapacitetom, dok je četvrti reaktor od nedjelje na planiranom održavanju. Pokazan mu je i novi reaktorski blok koji je u izgradnji, navodi se.