'kako smiriti oluju'

Šefica EU komisije: Središnja Europa imat će ključnu ulogu u obrani EU-a

02.09.2024 u 13:36

Bionic
Reading

Ursula von der Leyen izjavila je u petak da će srednja Europa igrati ključnu ulogu u nastojanjima da se ojača europski obrambeni sektor. Komentari predsjednice Europske komisije dolaze u trenutku u kojem se očekuje da će imenovati povjerenika za obranu

'Zaštita Europe prije svega je dužnost Europe. I dok NATO mora ostati središte naše kolektivne obrane, potreban nam je puno jači europski stup', rekla je u petak na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji GLOBESEC u Pragu, prenosi Euronews.

'Mi Europljani moramo biti na oprezu', dodala je. 'O našoj Uniji moramo razmišljati kao o sigurnosnom projektu.'

Na konferenciji, koja se održava s temom 'Kako smiriti oluju', sudjeluje oko 2000 gostiju iz više od 70 zemalja, uključujući nekoliko šefova država i vlada te ministre obrane i vanjskih poslova.

Von der Leyen je prethodno predstavila planove za imenovanje punopravnog povjerenika EU-a za obranu tijekom svog drugog mandata na čelu Komisije.

Tko god na kraju bude imenovan, imat će tešku zadaću ujediniti obrambeni sektor čiji je rast bio zaustavljen.

Mnogi tvrde da je to jedini način da se izgradi novonastala obrambena industrija EU-a i očuva Europa sigurnom dok se rat u Ukrajini nastavlja i dok je upitna budućnost američke vojne potpore ukrajinskim ratnim naporima.