DRUGI KRUG

Sinan Oğan mogao bi presuditi ishodu izbora u Turskoj: Ovo su njegovi zahtjevi

15.05.2023 u 22:36

Bionic
Reading

U Turskoj su, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, sve oči uprte u Sinana Oğana koji je u nedjelju u prvom krugu osvojio treće mjesto i 5,2 posto glasova (2,8 milijuna birača); više nego što se očekivalo. S njime stoga sada žele pregovarati i kandidati Recep Tayyip Erdoğan i Kemal Kılıçdaroğlu, u nadi da će im Oğan, inače kandidat Saveznika predaka, dati potporu i tako utjecati na ishod drugog kruga 28. svibnja

Prema pisanju Politica, Oğan želi osigurati ministarstvo. Kılıçdaroğluov tim rekao je u ponedjeljak da su njihovi prvi razgovori s Oğanom sugerirali da postoji prostor za suradnju.

Erdoğan je pobijedio u prvom krugu turskih izbora u nedjelju s 49,5 posto (27,1 milijuna glasova), no utrka će sada krenuti u drugi krug jer nije uspio osigurati 50 posto potrebnih za izravnu pobjedu. Njegov glavni rival Kılıçdaroğlu, koji će se s njim sučeliti za dva tjedna, osvojio je 44,9 posto (24,6 milijuna). Time je Oğanova uloga postala još važnija jer su i Erdoğan i Kılıçdaroğlu vidjeli prednosti iskorištavanja turskog nacionalističkog vala na izborima.

Erdoğan već ima savez s nacionalističkom strankom MHP kao svojim glavnim koalicijskim partnerom, dok podrška njegovoj vladajućoj stranci AK opada. Doista, 69-godišnji predsjednik vodio je izrazito nacionalističku kampanju, naglašavajući vojnu moć zemlje, obrambenu industriju i nastojanje za energetskom samodostatnošću, piše Politico. Jednako tako, Kılıçdaroğlu se udružio s nacionalističkom Dobrom strankom za ovogodišnju predsjedničku utrku, također pokušavajući iskoristiti zamah turskog nacionalističkog duha.

Trenutno ih Oğan drži u 'u šaci', ne otkrivajući pritom kome će biti odan. 'Od početka se činilo da će izbori završiti drugim krugom i da će turski nacionalisti i Atatürkovi pristaše biti donositelji odluka u drugom krugu', rekao je novinarima tijekom noći dok su rezultati pristizali.

Tko je Sinan Oğan i koji su njegovi zahtjevi?

Porijeklom iz dalekoistočnog grada Iğdıra, u blizini armenske granice, Oğan je bio buntovnik u nacionalističkom pokretu. On je bivši parlamentarac, izbačen iz MHP-a, Erdoğanovih nacionalističkih saveznika. Strateški gledano, zalaže se za povratak sirijskih izbjeglica i inzistira na tome da se ne smiju dati nikakvi ustupci kurdskim strankama koje povezuje s terorističkim skupinama.

'O našim zahtjevima razgovarat ćemo sa strankama s kojima sjedimo za stolom. Očito nećemo besplatno biti partneri. Imat ćemo zahtjeve, poput ministarstava', rekao je Oğan.

Što se tiče utrke 28. svibnja, kaže da će održati konzultacije sa svojim 'Savezom predaka' i svojim 'suputnicima'. Turski mediji izvijestili su da je primio telefonske pozive i od Kılıçdaroğlua i od bivšeg premijera Binalija Yıldırıma, jednog od Erdoğanovih teškaša u stranci AK.

  • +8
Izbori u Turskoj Izvor: Profimedia / Autor: OZAN KOSE / AFP / Profimedia

Nagovještavajući potencijalno spajanje, Engin Özkoç, predsjednik zastupničke skupine iz Kılıçdaroğluove CHP stranke u parlamentu, rekao je da je telefonski razgovor između Kılıçdaroğlua i Oğana bio vrlo pozitivan. 'Ne mislim da se razlikujemo oko očekivanja naših ljudi. Ne vjerujem ni da imamo razlike u našim nacionalnim stavovima', rekao je za HalkTV.

Jedna od ključnih rasprava odnosit će se na vrlo osjetljivo pitanje kurdske manjine u zemlji jer su odnosi između nacionalističkog tabora i Kurda neprijateljski raspoloženi. Iako Erdoğan ima savezništvo s kurdskom islamističkom radikalnom strankom HÜDA-PAR, to nije presudno za njegov broj birača. Teže pitanje bit će mogu li se Oğan – i, što je kritičnije, njegovi pristaše – doista složiti s Kılıçdaroğluom.

Kılıçdaroğlu je dobio vrlo snažnu potporu prokurdske stranke HDP, koja mu je pomogla da osvoji golemu većinu u istočnim gradovima kao što su Diyarbakır i Van, i ne želi ugroziti tu kurdsku potporu u drugom krugu s posrnulim nacionalističkim savezom .

U svojim javnim izjavama, Oğan je izuzetno oprezan po pitanju Erdoğanovih i Kılıçdaroğluovih kurdskih saveznika. Ipak, rekao je da je njegov stav specifičniji od jednostavnog traženja od partnera da ne radi s kurdskim strankama.

'Postavili smo principe', rekao je te dodao: 'Jedno od tih načela bilo je distanciranje od drugih stranaka koje se ne distanciraju od terorističkih organizacija. Od početka sam bio protiv ideje da su HDP i HÜDA-PAR ključni za politiku. Da imamo samo ovaj uvjet mogli smo reći: 'Dragi Kılıçdaroğlu, odustanimo od HDP-a!' Ali nije baš tako jednostavno'.