DOGOVOR S JOVANOVIĆEM

Sindikat učitelja danas potpisuje kolektivni ugovor

30.04.2014 u 14:14

Bionic
Reading

Budući da se većina članova Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) na referendumu izjasnila za prihvaćanje novog granskog kolektivnog ugovora (GKU), SHU će danas u podne u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta potpisati Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama, koji će vrijediti do kraja 2016., doznaje se u sindikatu.

Na jučerašnji referendum izašlo je 65,61 posto članova SHU-a, a za potpisivanje novog GKU-a izjasnilo ih se 84,56 posto.

Predsjednica SHU-a Sanja Šprem kaže da su se pregovori s Ministarstvom vodili u dobroj vjeri, a sindikalni pregovarači uspjeli su većinu dodataka vezanih uz otežane uvjete rada i prekovremeni rad zadržati u novom GKU-u, koji će se primjenjivati retroaktivno od 1. travnja.

Nisu, međutim, uspjeli u GKU-u zadržati dodatke od 4,8 i 10 posto na godine staža, što je ukinuto Zakonom o uskrati plaća, već je ugovoren bonus za učitelje s 30 do 35 godina staža, kojima bi tjedna satnica bila smanjena za jedan sat, a za one s više od 35 godina staža za dva sata.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izrazio je na današnjoj sjednici Vlade zadovoljstvo dogovorom o novom GKU istaknuvši da su pregovori trajali dosta dugo, nakon što je Vlada krajem prošle godine otkazala Kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnoškolskum ustanovama.

Socijalni dijalog bio je vrlo kvalitetan, ocijenio je Jovanović dodavši kako se pregovaralo o tri osnovna cilja - usklađivanju s Temeljnim kolektivnih ugovorom za javne službe, racionalizaciji proračunskih sredstava namijenjenih osnovnom školstvu i povećanju kvalitete školstva.

Na kraju je GKU usklađen s Temeljnim kolektivnim ugovorom, posebno kad je riječ o prijevozu, što je bilo najspornije, kaže Jovanović.

Više reda uvedeno je u odnosu na dodatke, a dio njih je srezan i usklađen s aktualnom ekonomskom situacijom, napomenuo je.

Jovanović je jutros na Hrvatskom radiju izjavio da pregovori o novom GKU za srednje školstvo još traju, te izrazio uvjerenje da će se na temelju GKU-a za osnovne škole uskoro postići dogovor i sa srednjoškolskim sindikatom.

Sa Sindikatom znanosti i visokog obrazovanja, međutim, došlo je do zastoja u pregovorima jer njegov lider Vilim Ribić inzistira da u GKU ostanu dodaci od 4, 8 i 10 posto, što Jovanović smatra nekorektnim.

To je Ribiću bio povod da prekine pregovore, rekao je Jovanović dodavši kako je Ministarstvo i dalje spremno sjesti za stol i naći rješenje koje će biti u interesu zaposlenih u znanosti i visokom obrazovanju.