NEDAVNO RADIKALIZIRAN

19-godišnjak krao kemikalije da bi napravio bombu: Procurili planovi za napad na koncert Taylor Swift u Beču

08.08.2024 u 08:48

Bionic
Reading

Tri osumnjičenika uhićena, drugi suučesnici još su uvijek u bijegu. Austrijske vlasti sada istražuju pozadinu planova za napad na Beč

Provedena je velika policijska operacija u srijedu ujutro u Donjoj Austriji. Cijela četvrt u gradu Ternitz blizu Neunkirchena bila je ograđena na velikom području, a deseci stanovnika morali su napustiti svoje kuće iz sigurnosnih razloga. Ubrzo su se pročule glasine o eksplozivu, piše austrijski Heute.

No policija je cijeli dan šutjela o pozadini akcije - sve do večeri, kada su se u javnosti neočekivano pojavili glavni ravnatelj javne sigurnosti Franz Ruf i šef bečke policije Gerhard Pürstl. Njihova je poruka bila teška: operacija u Ternitzu bila je usmjerena protiv islamističkih osumnjičenika za terorizam za koje se govorilo da su planirali napad na koncert Taylor Swift.

Pronađeni ostaci eksploziva kod 19-godišnjaka koji se zakleo na vjernost Islamskoj državi

Kuća 19-godišnjeg islamista u Ternitzu je pregledana, a pritom su zaplijenjeni predmeti, uključujući i “kemijske tvari”. Sada se te stvari istražuju. Prema informacijama Heutea, osumnjičeni je navodno radio za tvrtku koja se bavi preradom metala. Tamo je krao kemikalije koje je navodno koristio za izradu eksplozivne naprave, a nju je planirao upotrijebiti na koncertu kako bi 'ubio što više ljudi', piše Krone Zeitung.

Za 19-godišnjaka sjevernomakedonskih korijena kaže se da se radikalizirao na internetu. Prije samo nekoliko tjedana, u srpnju, navodno se zakleo na lojalnost terorističkoj organizaciji Islamska država (IS). Susjedi su za Puls4 rekli da su primijetili promjenu u ponašanju mladića. Odjednom je pustio punu bradu i često je nosio rukavice u vrtu.

Šifrirani programi za chat

Policija je izjavila da je neoislamist razmjenjivao ideje s drugim simpatizerom djelomično putem šifriranih programa za razgovor. Državna tijela koja su ga nadzirala primijetila su povećani interes za koncerte Taylor Swift, što je upućivalo na to da su njegovi planovi vezani za taj koncert.

O njegovim navodnim suučesnicima ne zna se ništa – te večeri u Beču su uhvaćena dvojica 17-godišnjaka. Nisu otkriveni daljnji detalji u vezi istrage, no mediji javljaju kako ima još osumnjičenih.

Nakon što se saznalo za terorističku prijetnju, šef savezne službe za javnu sigurnost Franz Ruf i načelnik bečke policije Gerhard Pürstl najavili su znatno pojačane mjere sigurnosti. Još nije bilo govora o otkazivanju. Policija se htjela pojaviti praktički sa svime što je imala na raspolaganju: za koncerte superzvijezde trebali su biti aktivirani i specijalci u civilu i specijalne jedinice Wega i Cobra.

Također je trebalo angažirati snajperiste, specijalna vozila i organe koji se razumiju u eksplozive. U tu svrhu planiran je mobilni i stacionarni videonadzor, a nadzirao se i zračni prostor. No organizatoru očito nisu bile dovoljne pojačane sigurnosne mjere: kasno navečer preko Instagrama neočekivano je otkazao sva tri koncerta. "Situacija je bila vrlo ozbiljna", napisao je kancelar Karl Nehammer na X.

Kočnica za slučaj opasnosti povučena je u 21:45. Policija je ipak savjesno pripremila i/ili već provela sve mjere za sigurno održavanje koncerata. Ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner rekao je da se situacija akutne prijetnje može obuzdati. Naglasio je da je odluku o otkazivanju donio organizator.

'Nismo imali drugog izbora'

U srijedu navečer u 21:45 otkazivanje sva tri koncerta u Beču šokiralo je desetke tisuća obožavatelja Swift. Zbog mogućeg planiranog terorističkog napada, organizator je stisnuo kočnicu i otkazao sva tri nastupa. Zbog moguće prijetnje nisu imali drugog izbora, objavila je Barracuda Music putem društvenih mreža.