TRI KOMADA

Sjevernokorejske bespilotne letjelice popadale po Južnoj Koreji?!

08.05.2014 u 12:15

Bionic
Reading

Tri špijunske bespilotne letjelice lansirane iz Sjeverne Koreje srušile su se u Južnoj Koreji, tvrdi južnokorejsko Ministarstvo obrane, a prenosi britanski Guardian

Letjelice su bile programirane za let iznad južnokorejskih vojnih postrojenja i povratak u Sjevernu Koreju, javlja Guardian, pa dodaje kako su pronađene na tri različite lokacije blizu granice dviju Koreja u posljednja tri tjedna. Zanimljivo, druga letjelica je pronađena neposredno nakon trosatne razmjene topničke vatre između Sjeverne i Južne Koreje nedaleko od sporne morske granice.

Sama činjenica da su najmanje tri sjevernokorejske letjelice duboko ušle u zračni prostor Južne Koreje nameće mnoga pitanja o kapacitetima južnokorejske protuzračne obrane, navodi Guardian.

Južnokorejsko Ministarstvo obrane tvrdi da su dijelovi za sjevernokorejske bespilotne letjelice proizvedeni u Kini, Japanu, Češkoj i SAD-u, ali nisu naveli nikakve dodatne detalje.

Podsjetimo, prošle godine Sjeverna Koreja je objavila nekoliko propagandnih videosnimaka bespilotnih letjelica koje su modificirane za rušenje na prethodno određene mete, ali strani analitičari ne vjeruju da vojska Sjeverne Koreje ima mogućnost zračnih udara uz pomoć bespilotnih letjelica.