pišu ukrajinci

Novi detalji o sjevernokorejskim vojnicima: Stigli u Kursk, u Rusiji ih je 12.000, a vode ih tri generala

25.10.2024 u 09:40

Bionic
Reading

Prvi pripadnici sjevernokorejske vojske (DPRK) već su stigli u Kursku oblast te će sudjelovati u ruskom ratu s Ukrajinom, izvijestila je ukrajinska Uprava za obavještajne poslove (DIU)

U priopćenju se navodi da je pojavljivanje vojnika DPRK u Kurskoj oblasti prvi put primijećeno 23. listopada. Sveukupno se u Rusiji nalazi oko 12.000 sjevernokorejskih vojnika, uključujući 500 časnika te čak tri generala, a trupe se obučavaju na pet vojnih poligona na istoku Rusije - Baranovski, Donguz, Jekaterinoslavski, 248. i 249., piše ukrajinski portal Militarnyi.

Prema ukrajinskoj procjeni, bit će potrebno nekoliko tjedana za opremanje i koordinaciju sjevernokorejske vojske te njeno raspoređivanje u ratu protiv Ukrajine. Rusija je imenovala zamjenika ministra obrane Junus-beka Jevkurova kao osobu odgovornu za nadgledanje obuke i prilagodbe trupa DPRK.

50 metara toaletnog papira i 300 grama sapuna

Vojnici koje je poslao Pjongjang opskrbljeni su streljivom, posteljinom, zimskom odjećom i obućom te sredstvima za higijenu. Konkretno, Moskva će svakom Sjevernokorejcu osigurati 50 metara toaletnog papira i 300 grama sapuna mjesečno, prema utvrđenim propisima.

  • +7
Specijalne postrojbe Sjeverne Koreje Izvor: Profimedia / Autor: STR / AFP / Profimedia

DIU naglašava da Kremlj polaže velike nade u sjevernokorejske vojnike, poznate po fanatičnoj odanosti i brutalnosti. No zapadni analitičari smatraju da za njihovo djelovanje postoje objektivne prepreke, poput činjenice da većina ne govori ruski jezik, kao i lanac zapovijedanja, jer je kompliciraniji nego onaj u zapadnim vojskama. Naime DPRK još uvijek ima političke komesare na svim razinama zapovijedanja, pa se gotovo svaka zapovijed koju izda neki zapovjednik mora dodatno provjeravati s komesarom, a može se izvršiti tek kad je on potvrdi.

SAD odobrava napade na ruski teritorij?

Kongres SAD-a nedavno je pozvao na izravnu vojnu akciju u slučaju uključivanja snaga DPRK u sukob, a u izjavi se sugerira dopuštanje napada američkim dalekometnim oružjem na ruski teritorij kao odgovor na angažman sjevernokorejske vojske.