izvješće stožera

Skok broja novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji, od 18 novih slučajeva pola ih se zarazilo na moru

21.08.2020 u 12:43

Bionic
Reading

U Brodsko-posavskoj županiji u posljednjih 24 sata registrirano je 18 novozaraženih koronavirusom, izvijestio je u petak na konferenciji za novinare županijski Stožer civilne zaštite

Od 18 novozaraženih devet osoba vjerovatno se zarazilo na moru, a pet od poznatih kontakata, rekao je ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković. Za još četiri osobe utvrđuju se okolnosti kako su došle u kontakt s virusom, dodao je. Zbog ozbiljnosti situacije Cvitković je uputio apel da osobe pozitivne na koronavirus daju podatke o svojim kontaktima.

Podsjetio je da je u tjedan dana na području Brodsko-posavske županije registrirano oko 70 novozaraženih te se očekuje da će brojka i dalje rasti jer je oko 300 osoba u samoizolaciji.

"Nema općine ili grada gdje nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze. Situacija je podjednako teška u cijeloj županiji. Molim sve koji se vraćaju s odmora, a imaju nekakve simptome (gubitak osjeta njuha, temperaturu, bol u mišićima...) neka nazovu Covid ambulante, epidemiologa ili obiteljskog liječnika", rekao je Cvitković.

U slavonskobrodskoj bolnici trenutno je pet osoba oboljelih od Covida-19, tri muškarca i dvije žene u dobi od 53 do 90 godina. Svi su stabilnog kliničkog stanja, potvrdio je Josip Samardžić, ravnatelj bolnice. Trenutno su 22 djelatnika ove bolnice u samoizolaciji. U novogradiškoj bolnici troje djelatnika je u samoizolaciji, a jedan je djelatnik pozitivan, izvijestio je Josip Kolodziej. ravnatelj novogradiške bolnice.

Zamjenik načelnika županijskog Stožera civilne zaštite, Damir Mirković podsjetio je da se s testiranjem na koronavirus za vlastite potrebe u toj županiji kreće u ponedjeljak. Mjesto testiranja bit će COVID ambulanta Doma zdravlja Slavonski Brod na trgu Hrvatskog proljeća (kod autobusnog kolodvora) od 11 do 12 sati. Testiranje će se obavljati uz prethodnu telefonsku najavu i uplatu iznosa troška testiranja.

"Građani se mogu najaviti prethodni dan ili tijekom prijepodneva na telefon 035 411-004", kazao je.

U Požeško-slavonskoj županiji nema novooboljelih u posljednja 24 sata. Trenutno je 11 aktivnih slučajeva Covida-19, 10 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a jedna je osoba hospitalizirana.