unosan posao

Školu u Zagrebu željelo je graditi čak 15 tvrtki, ali je nitko nije htio opremiti

15.10.2024 u 15:59

Bionic
Reading

Za posao gradnje škole na zagrebačkoj Knežiji javilo se 15 tvrtki. Sve ponude bile su daleko više od prvotne procjene. Za razliku od velikog interesa za gradnju, za opremanje škole nije stigla nijedna ponuda i ta je nabava poništena

Nakon gotovo dva desetljeća od natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja, na kojem je izabran projekt Hrvoja Njirića, OŠ Horvati na Knežiji konačno bi se ove zime, prema najavi Tomislava Tomaševića, zagrebačkog gradonačelnika, trebala početi graditi.

127 godina stara škola

Nova škola zamijenit će staru, udaljenu nekoliko stotina metara, a koja je navršila 127 godina i odavno ne zadovoljava pedagoške standarde. Uz to, stara se nalazi na koridoru buduće Šarengradske ulice, za koju je Tomašević danas također najavio početak radova iduće godine u prvoj, sjevernoj fazi.

Kako je prije nekoliko dana objavljeno u Elektroničkom oglasniku javne nabave, izgradnju, procijenjene vrijednosti 10 milijuna eura bez PDV-a, dobila je tvrtka Izgradnja futura iz Donjeg Stupnika, čija je ponuda (12,89 milijuna eura bez PDV-a) ocijenjena najpovoljnijom.

Zanimljivo da je za gradnju te škole bio prilično velik interes građevinara, pa je pristiglo čak 15 ponuda tvrtki iz Hrvatske, Srbije, Turske i Slovenije, ali sve su bile više od one tvrtke koja je dobila posao i kretale su se od 13 do 18 milijuna eura.

Nove učionice za 400 đaka

Hoće li se škola početi graditi ove zime ili će se sve otegnuti, valjat će pričekati još neko vrijeme, kada se dozna hoće li biti žalbi na izbor Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave (DKOM).

Ono što je sigurno to je da žalbi DKOM-u neće biti na drugi dio nabave, a on se odnosio na pola milijuna eura vrijedno opremanje škole. Naime na nju se nitko nije javio pa je nabava poništena i morat će se ponovno raspisati.

Nakon što se potpiše ugovor s izvođačem radova i on bude uveden u posao, morat će izgraditi školu u roku od 15 mjeseci. Drugim riječima, počne li izgradnja ove zime, 400 đaka s Knežije moglo bi u jesen 2026. godine biti u novim učionicama. Za školu koja se planira više od dva desetljeća i oko koje su se vukli repovi, dio zemljišta, ali ne sva, otkupljen je još davne 2009. godine, o čemu smo također pisali.