vrlo ozbiljan trenutak

Sky News: Počinje upravo ono što je SAD htio spriječiti - rat balističkim projektilima

01.10.2024 u 20:50

Bionic
Reading

Urednik vanjske politike Sky Newsa Dominic Waghorn upozorio je da ćemo potencijalno svjedočiti 'ratu balističkim projektilima' na Bliskom istoku nakon što je Iran ispalio stotine projektila na Izrael

'Ovo je vrlo, vrlo ozbiljan trenutak za Bliski istok, ali mislim i za cijeli svijet, i moramo se zapitati što slijedi nakon ovoga', napisao je Waghorn u svojoj analizi na Sky Newsu. Kaže da se s jedne strane, naravno, možemo vratiti na travanj, kad je Iran prvi put izveo izravan napad na Izrael i kada je sve djelovalo gotovo ritualno, kao odgovor na izraelski napad na iransko konzularno predstavništvo u Damasku.

'Tada su Iranci unaprijed upozorili Izrael, ali i njihove saveznike, da će doći do napada. Napad je s lakoćom odbijen. No, ovaj put Izraelci su jasno dali do znanja da će odgovoriti silom, i očekuju da će im Amerikanci pomoći u tome', kazao je.

'Ono čemu svjedočimo potencijalno je rat balističkim projektilima. To je upravo ono što su Amerikanci pokušali izbjeći slanjem velikih vojnih snaga u regiju. Pokušavali su upozoriti Irance da se ne miješaju u ovaj sukob', napisao je Waghorn.

  • +7
Iranski napad na Izrael Izvor: Profimedia / Autor: Jack GUEZ / AFP / Profimedia