DELICIJA U RALJAMA EUROPSKE UNIJE

Slavonski kulin moći će se raditi i od kineske svinje!

02.04.2013 u 10:44

Bionic
Reading

Etiketu izvornog slavonskog proizvoda kulin, kako ga Slavonci zovu, može imati samo ako je proizveden od svinje koja je uzgojena u Slavoniji i vuče slavonsko porijeklo u tri koljena, smatraju proizvođači ove delicije. Konzultanti iz Europske unije žele izbaciti tu odredbu. Nude zemljopisnu zaštitu prema kojoj je dovoljno da se kulen proizvodi u Slavoniji prema tradicionalnom receptu

'Po tome ispada da se ovaj ponos domaće gastronomije može napraviti od kineske svinje i prodavati pod oznakom zaštićenog slavonskog proizvoda', kaže Vlado Čorić, predsjednik udruge kulinara Đakovački kulin.

'Trebamo zaštititi naš kulin, da je geografsko porijeklo kulina Slavonija i da nosi oznaku 'slavonski domaći kulin'. Ja bih inzistirao na ovoj riječi 'domaći', odnosno da je to izvorni slavonski domaći kulin', rekao je Čorić, dodavši kako lobiranje za uvoznu svinjetinu sigurno neće odgovarati malim domaćim proizvođačima.


'Kome odgovara zemljopisno porijeklo? To odgovara velikim proizvođačima koji mogu uvesti to meso, ovdje proizvesti i izvesti kulin, a mi mali ne možemo to napraviti', ističe Čorić. Inicijativom EU došlo bi do degradacije gastronomske delicije ovoga kraja. Već tri stoljeća slavonski kulinari nadijevaju svinjsko crijevo brižno odabranim i začinjenim najboljim dijelovima svinje, a proces proizvodnje zahtjevan je i složen.

Ulazak Hrvatske u EU sve je bliži i zvuči nevjerojatno da ćemo po svoj prilici ostati bez ikakve zaštite jednog od najpoznatijih autohtonih proizvoda - slavonskog kulina.