dhmz-ova prognoza

Sljedećih dana prijete rijeke i bujice, no za vikend ipak stižu dobre vijesti

03.10.2024 u 08:47

Bionic
Reading

Unatoč upozorenju zbog obilnih kiša i mogućih bujičnih poplava, koje je izdao DHMZ, kišno vrijeme ipak se neće dugo zadržati

Prema prognozi DHMZ-a, kiša će u Zagrebu nastaviti padati i u četvrtak, i to osobito u drugom dijelu dana. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni, a temperatura zraka će se kretati između 11 i 15 °C, bez izraženog dnevnog hoda.

Što se tiče ostatka Hrvatske, u četvrtak će prevladavati oblačno s mjestimice obilnom kišom, osobito na Jadranu i krajevima uz njega, gdje su mogući lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom. Vjetar će biti umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu umjereno i jako jugo, južni i jugozapadni vjetar, na sjevernom dijelu i bura, popodne podno Velebita s orkanskim udarima. Temperatura zraka bez izraženog dnevnog hoda, između 10 i 15, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 13 do 18, a uz dalmatinsku obalu od 18 do 23 °C.

Kiša će se nastaviti i u petak, no iz DHMZ-a za vikend ipak imaju dobre vijesti. 'U petak će biti oblačno s mjestimice obilnom kišom i na Jadranu izraženim pljuskovima praćenim grmljavinom. U subotu postupno smirivanje, još ponegdje malo kiše, osobito na istoku, poneki lokalni pljusak na jugu, a u nedjelju djelomice sunčano i uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu jaka i olujna bura, osobito na sjevernom dijelu, a na jugu često i umjereno jugo i južni vjetar. Temperatura bez veće promjene, ujutro u nedjelju na kopnu svježije', prognoziraju iz DHMZ-a.

Meteoalarmi u većini Hrvatske

Iako će za vikend biti ljepše vrijeme, ono će idućih dana biti i opasno, zbog čega je oglašen i meteoalarm. Najveći stupanj, odnosno crveni meteoalarm u četvrtak je proglašen za zapadnu obalu Istre i Kvarner te Velebitski kanal zbog olujne bure, a na kvarnerskim otocima očekuje se jak jugo.

Zbog jakog juga pod narančastim su upozorenjem sjeverna, srednja i južna Dalmacija, a zbog bure riječka regija. Kod Rijeke je na snazi narančasti meteoalarm i zbog obilne kiše, a ona je narančasto upozorenje digla i u gospićkoj i kninskoj regiji. Žuto upozorenje na snazi je u zagrebačkoj i karlovačkoj regiji zbog obilne kiše te u splitskoj i dubrovačkoj regiji i zbog jakog juga i zbog obilne kiše.

Posebno upozorenje hidrologa na visoke vodostaje i bujice

Zbog obilne kiše koja slijedi idućih dana posebno upozorenje izdali su i hidrolozi DHMZ-a. Naime hidrološki model Europskog sustava upozorenja na poplave (EFAS) ukazuje na značajnu mogućnost pojave velikih voda na Rječini, Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani, Glini, Uni, Lici, Gackoj, Zrmanji, ali i Savi, Muri i Dravi sljedećih dana.

  • +14
Kiša u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Uz to prijete bujične poplave, i to u Istri, Gorskom kotaru i dalje uz granicu sa Slovenijom. U četvrtak se mogućnost pojave bujica širi na Liku, Dalmaciju i zaleđe. Poseban naglasak u DHMZ-u stavljaju na Gornju Dobru (Ogulin), Otuču (Gračac), Liku, Gacku, Zrmanju, Zadar i zadarsko zaleđe. Tijekom noći s četvrtka (3. listopada) na petak (4. listopada) i u petak takva se mogućnost povećava i na području središnje i južne Dalmacije zbog razvoja konvektivnih oborina.