Šnenokleeee

Šnenokleeee

27.07.2012 u 12:43

Bionic
Reading

... po bakinom, susjedinom, tetinom, strininom receptu. Staara dobra slastica koja se u Zagrebu zove šnenokle a u Dalmaciji paradižot. Super za ljeto naročito ako je začinite bobičastim voćem, grožđem, marelicama ili breskvama

... a i male kruške nisu loše, kao ni tamna čokolada ... ok - dosta!


Baka Đurđica ih baš nije cijenila kao slasticu, ali bi ih, meni za ljubav ipak povremeno napravila


Jaja su bila domaća s placa, od kumice Jagice kao i mlijeko pa su imale oookusaaa i mirisaa za pomazat cijelu staklenu zdjelu!


Mlijeko je kuhala s mahunom vanilije i sve je zapravo bilo skroz bejzik!

I tako je i ostalo. Nisam ništa mijenjala u receptu i moram priznati da su mi ovo prve šnenokle kojih sam se bojala ko vraga ...


... jer mi ne ide baš s bjelanjcima koje treba dobro istuć' e da bi se pretvorili u snijeg. A ja za tu radnju nemam živaca ni mota!


Uvijek mi ispadnu prepjenasti kao i sada i zato po šnenoklama ne plutaju oblačići nego neke neke čudne pojave nalik na čips od jastoga koji se jede kao predjelo po kineskim restoranima diljem Lijepe Naše

za staklenu zdjelu šnenokla

6 jaja
1 l + 1 dcl mlijeka
7 žlica šećera
mahuna vanilije
malo esence vanilije
1 žlica brašna

Mlijeko stavite u veliki lonac na laganu vatru zajedno s mahunom vanilije.
Pustite da lagano zakipi pa dodajte po žlicu prethodno istučenih bjelanjaka.
Pazite da se između njih stvori razmak jer će se kuhanjem napuhnuti i stvoriti jastučiće.
Pustite svakog po par sekundi s jedne, pa s druge strane i vadite ih jednog po jednog u staklenu zdjelu.


Kad završite s bjelanjcima umutite žutanjke sa šećerom, esencijom vanilije i žlicom brašna i izlijte u mlijeko. Zajedno s preostalim mlijekom (onaj 1 dcl)


Miješajte lagano dok se sve ne pretvori u polupuding


Elem, ako vam nedostaje inspiracije i sastojaka za neki komplicirani desert zamutite jednostavne i slasne šnenokle, ohladite ih i papajte s bobičastim i inim voćem!


Dobro ih ohladite prije serviranja!


I navaliteeee!


Možete ih čak s nekim i podijeliti. Ako ste dobri i plemeniti ;)