pad sustava

SOA se uključila u priču oko nestanka struje. Međunarodna istraga trajat će pola godine

21.06.2024 u 19:40

Bionic
Reading

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) uključila se u istragu oko kolapsa sustava zbog čega električne energije nije bilo par sati u Dalmaciji, ali i susjednoj BiH, Crnoj Gori i Albaniji

Iz SOA-e su za Novu TV dodali da se ne radi o hibridnom ratovanju ni hakerskom napadu. Danko Blažević, direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a kazao je da će istraga sigurno potrajati i do šest mjeseci.

Podsjetimo, kolaps se dogodio u 12.30 sati, a iz HEP-a su izvijestili da je prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske, to jest Dalmaciji, izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja.

Zbog nestanka struje su po gradovima bile nesnosne gužve na cestama, nisu radili semafori, a zbog vanjskih temperatura od plus 40 neki su u stanovima mjerili i desetak stupnjeva više temperature.

Saša Mujović, crnogorski ministar energetike, rekao je da je prekid rada uzrokovan naglim povećanjem potrošnje električne energije uzrokovanim visokim temperaturama, ali i samom vrućinom. Albanska ministrica energetike Belinda Balluku rekla je da je došlo do kvara na interkonektoru između Albanije i Grčke.

Nagađa se da je do kolapsa došlo i zbog navodnog požara na 400 kilovatnom dalekovodu Crnogorskog elektroprijenosnog sustava (CGES) na granici s BiH.