potresan ispraćaj

Solin se oprostio od pomorca Marka Topića, svi Jadrolinijini brodovi se oglasili u isto vrijeme

16.08.2024 u 20:15

Bionic
Reading

Solin se oprotio od Marka Topića, pomorca koji je s dvojicom kolega tragično izgubio život u padu rampe trajekta "Lastovo" u Malom Lošinju u nedjelju. Istodobno - javnost i dalje čeka odgovore na pitanja kako se to dogodilo i - tko je odgovoran? U nesreći su još smrtno stradali Boško Kostović i Denis Šarić, koji će biti pokopani sutra

U vrijeme posljednjeg ispraćaja Marka Topića, svi Jadrolinijini brodovi diljem obale sirenama su odali počast, a tako će biti i tijekom sutrašnjih pogreba.

Preživjeli sudionici nesreće zbrinuti su u riječkoj bolnici. Njihovo stanje, poručuje ministar zdravstva, je stabilno.

'Ono što je važno da su pod nadzorom i da se poduzimaju sve one mjere koje su potrebne u smislu stabilizacije njihovog zdravstvenog stanja', kazao je Vili Beroš, ministar zdravstva, prenosi HRT.

Predsjednik Milanović, koji je baš kao i ministar zdravstva na Hvaru, poručje da je Hrvatska u vrijeme dok je on bio premijer svoje brodove kupovala od hrvatskih brodogradilišta. O samoj nesreći nije želio previše govoriti.

'Tko je kriv nek se vidi i odluči. Tko će ili neće snositi političku odgovornost , neću reći ne tiče me se, ali o tome neću govoriti. Međutim činjenica je da su zadnja 4 broda za Jadroliniju sagrađena prije 10 godina. Nama trebaju naši brodovi koji će se graditi u našim brodogradilištima , ne rabljeni strani brodovi. Posebno ne to. Niti novi strani brodovi. To kažem s rizikom i svjestan da će me netko optužiti za protekcionizam, ali moj je posao da budem protektivan i sebičan', kazao je Milanović.

Iz SDP-a su na račun vladajućih izrekli niz kritika.

Premijeru i ministru zamjeraju što su im nakon ovakve tragedije trebala 4 dana da se pojave u javnosti. Državno odvjetništvo pozvali su da preispita posljednje nabave rabljenih trajekata za Jadroliniju, koje, kažu, smrde na korupciju.

  • +12
Posljedni ispraćaj pomorca Marka Topića Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

'Zašto se kupuju stari i dotrajali brodovi koji bi trebali ići u mirovinu, a ne dolaziti ovdje u Hrvatskoj kao novi brodovi. Zašto se kupuju brodovi suprotno mišljenju struke. Suprotno mišljenju hrvatskog brodara koji daje preporuku da se ne kupi', rekla je Ivana Marković, SDP.

Iz HDZ-a odgovaraju - SDP se ponaša poput lešinara koji zlorabi tuđu tragediju, a to radi prije nego što su žrtve pokopane. Motiv je, kažu, svima jasan.

'Kako bi pokušali popraviti svoj rejtning jer nažalost nakon 2 pobjede naše za njih tragične i parlamentarne i europarlamentarne SDP pokušava na ovaj način dobit poene', rekao je Ante Sanader, HDZ.

A dok se političari nadmudruju, Hrvatska tuguje. Sutra će na grobljima u Vinišću i Zemuniku Donjem biti pokopane još dvije žrtve lošinjske tragedije - pomorci Boško Kostović i Denis Šarić.