odabrao pedro sanchez

Španjolsku vladu činit će devet ministrica, dok je novi ministar znanosti bivši astronaut

06.06.2018 u 19:45

Bionic
Reading

Španjolski premijer Pedro Sanchez imenovao je u srijedu dvanaest ministara svoje nove vlade, od kojih su čak devet žene

Kako piše britanski The Guardian, čelnik PSOE predstavio je oko podneva nove ministre socijalističke vlade, među kojima je i Pedro Duque, bivši astronaut koji je Sanchezovim imenovanjem postao ministar znanosti, inovacija i sveučilišta.

Nakon imenovanja veteran dviju svemirskih misija obratio se španjolskoj javnosti putem društvenih mreža, napisavši kako je poželio da mu je majka živa da bi mogla vidjeti njegov politički uspjeh.

U emotivnom obraćanju na Twitteru Duque je objavio animaciju žene koja ispraća sina na posao riječima: 'Zapamti, sine, važni poslovi su vražja rabota.'

Među novim članovima španjolske vlade je Dolores Delgado, dosadašnja državna tužiteljica specijalizirana za ljudska prava i borbu protiv terorizma, koja će odsad biti ministrica pravosuđa.

  • +14
Pedro Sanchez Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Carmen Calvo, nekadašnja ministrica kulture, postala je zamjenica premijera te ministrica za ravnopravnost, dok je Nadia Calvino, dosadašnja direktorica za proračun Europske komisije, imenovana ministricom gospodarstva.

>>> Sanchez: Prije dvije godine gotovo izguran iz vrha stranke, danas premijer

Katalonka Meitxell Batet postala je ministrica regija, dok je bivši predsjednik Europskog parlamenta i veliki protivnik katalonske neovisnosti Josep Borrell izabran za ministra vanjskih poslova.