PAD AIRBUSA SA 224 PUTNIKA

Spasilac za Reuters: U srušenom avionu čuo sam glasove

31.10.2015 u 09:59

Bionic
Reading

Ruski zrakoplov Airbus A-321 s 224 putnika i članova posade srušio se danas u Egiptu, priopćio je ured egipatskog premijera Sharifa Ismaila. Zrakoplov ruskog avioprijevoznika Kogalymavia letio je iz sinajske turističke meke Sharm el-Sheikh u St. Petersburg u Rusiji. Čak 214 putnika bili su Rusi, a uz njih je bilo i troje Ukrajinaca; od ukupno 217 putnika 138 bile su žene, 62 muškarci i 17 djece

Zrakoplov na letu 9268 srušio se u nenaseljenom planinskom području središnjeg Sinaja ubrzo nakon izlaska sunca.

Egipatske službe za zaštitu i spašavanje pronašle su lokaciju srušenog ruskog zrakoplova u regiji Hassana, južno od Arisha na Sinajskom poluotoku. Avion je potpuno razmrskan i vjerojatno nema preživjelih, rekao je Reutersu pripadnik službe spašavanja koji je stigao na mjesto nesreće. Međutim, jedan član spasilačke misije izjavio je za Reuters da je čuo glasove u srušenom zrakoplovu.

'Nadamo se da ćemo u dijelu aviona u koji još uvijek pokušavamo ući naći preživjele, osobito nakon što smo čuli glasove ozlijeđenih ljudi unutra', kazao je spasilac, koji je želio ostati anoniman. Drugi spasilac, koji je u telefonskom razgovoru za Reuters potvrdio da su njegovi kolege čuli glasove, opisao je mjesto nesreće.

'Mnoštvo mrtvih za tlu i mnogo onih kojih su poginuli vezani za sjedala. Zrakoplov se raspolovio na manji stražnji dio koji je izgorio i veći dio koji je udario u stijenu. Izvukli smo najmanje 100 tijela, a ostali su još unutra', rekao je. Također, pronađeno je mnogo mobitela, koji još uvijek zvone.

MVEP: Nema informacija o Hrvatima

Iz Ureda glasnogovornika Ministarstva vanjskih i europskih poslova za tportal su poručili da prema za sada dostupnim informacijama, nema hrvatskih državljana među stradalima u današnjoj zrakoplovnoj nesreći u Egiptu.

Pronađena crna kutija

Zrakoplov je bio na visini od 9,5 kilometara kad je nestao s radara. Sergei Isvolsky, glasnogovornik ruske agencije za zračni prijevoz Rosaviatia, izjavio je za Interfax da je zrakoplov poletio iz Sharm el-Sheikha u 5.51 sati, a kontakt s letjelicom izgubljen je 23 minute kasnije. U međuvremenu, Egipćani su pronašli crnu kutiju s podacima o letu.

Ruska agencija RIA citirajući izvore iz Sharm el-Sheikha, kaže da je 'pilot prijavio tehničke probleme, tražeći promjenu rute i slijetanje na aerodrom u Kairu, nakon čega je komunikacija prekinuta'.

Egipatski sigurnosni izvori poručili su da zasad nema indikacija o terorističkom činu, iako su islamistički militanti koji podržavaju tzv. Islamsku državu aktivni u dijelovima Sinaja. U posljednjih nekoliko mjeseci, sinajski militanti ubili su stotine egipatskih vojnika i policajaca, a napadali su i strane, prvenstveno zapadnjačke mete.

Egipat je otvorio istragu o padu ruskog zrakoplova, a istražno povjerenstvo već su osnovali i Rusi, čiji je predsjednik Vladimir Putin izrazio sućut obiteljima stradalih u nesreći i proglasio dan žalosti za nedjelju, 1. studenog. Daljnju pomoć Egiptu i Rusiji ponudila je izraelska vojska, koja je sudjelovala i u potrazi za srušenim avionom.