podaci dip-a

Spava li Penava mirno? Pupovac u Vukovaru dobio više glasova od njega

11.06.2024 u 18:37

Bionic
Reading

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara i koalicijski partner HDZ-a na državnoj razini, na izborima za Europski parlament osvojio je manje glasova nego njegov 'trn u peti', predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac

Naime, prema podacima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP), iako je DP ukupno gledano bolje prošao od koalicije u kojoj je bio SDSS, sam Penava je u Vukovaru osvojio 360 preferencijalnih glasova, ili 32 posto izborne liste kojoj je bio na čelu, dok je Pupovac sa zadnjeg mjesta koalicijske 'Fair play liste 9' dohvatio znatno više, odnosno 569 preferencijalnih glasova, ili 90 posto svih glasova liste.

  • +7
Milorad Pupovac Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Doduše, ukupno je lista DP-a bila bolja jer je osvojila 945 glasova, čime je završila na drugom mjestu u Vukovaru, dok je koalicijska lista na kojoj je bio SDSS osvojila 632 glasa i završila na trećem mjestu. Prvi je bio HDZ s 1430 glasova.

Ivan Penava već godinama političku karijeru gradi na netrpeljivosti prema SDSS-u i Pupovcu, a prilikom dogovaranja koalicije s HDZ-om jedan od glavnih uvjeta od kojeg nije htio odustati je bio taj da SDSS ni na koji način ne bude dio vladajuće većine, što je HDZ i prihvatio. S obzirom na takvu netrpeljivost, nema sumnje da Penavi nije drago što ga je Pupovac, barem po broju preferencijalnih glasova, pobijedio u njegovom Vukovaru.

  • +8
Ivan Penava Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek