gastronomska kreativnost

Splitski i trogirski restoran dobitnici Zlatnih plaketa Michelina

17.01.2024 u 22:20

Bionic
Reading

Restorani "Zrno soli" iz Splita i "il Ponte" iz Trogira dobitnici su Zlatnih plaketa Michelin za gastronomsku kreativnost za 2023. godinu, koje se po prvi puta dodjeljuju u Hrvatskoj.

Zlatne plakete su uručene u srijedu navečer u Splitu u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koja je partner u Hrvatskoj globalnom vodiču za razvoj gastronomije Michelinu.

"Hrvatska turistička zajednica godinama surađuje s Michelinom, a ove godine po prvi puta i u Hrvatskoj se dodjeljuje Michelinova Zlatna plaketa što je pokazatelj da se naša gastronomija razvija i plasira na svjetsko tržište kao turistička ponuda", rekla je Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za razvoj i proizvodnju Hrvatske turističke zajednice.

Hrvatska je postala sedma država u svijetu kojoj se dodjeljuju Michelinove zlatne plakete. To su još: Španjolska, Njemačka, Francuska, Austrija, Italija i Portugal.

Dobitnici Zlatnih plaketa Michelina
  • Dobitnici Zlatnih plaketa Michelina
  • Dobitnici Zlatnih plaketa Michelina
  • Dobitnici Zlatnih plaketa Michelina
  • Dobitnici Zlatnih plaketa Michelina
Dobitnici Zlatnih plaketa Michelina Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Po riječima direktorice Jačan Obratov, Hrvatska trenutačno ima 85 restorana s obilježjima Michelin što je iznimno važno za globalnu afirmaciju hrvatske gastronomije. "Michelinove preporuke i recenzije se itekako uvažavaju," dodala je.

Vlasnik restorana "Zrno soli" u Splitu Ivo Vrdoljak rekao je da mu Zlatna plaketa Michelin jako mnogo znači.

"Zlatna plaketa Michelina ima tako veliku važnost u gastronomiji kao što je to primjerice u nogometu osvajanje Lige prvaka", kazao je Vrdoljak.

Voditeljica restorana "il Ponte" iz Trogira Marija Šego ponosna je na Michelinovu Zlatnu plaketu.

"Novi smo restoran koji radi tek tri godine i nastojimo se prilagoditi i domaćim i stranim gostima tako da tri puta godišnje mijenjamo meni", rekla je.

Na prigodnoj svečanosti istaknuto je kako činjenica da su dobitnici Zlatnih plaketa z Splita i Trogira govori o ubrzanom razvoju gastronomije u tom dijelu Dalmacije. Najavljeno je da će ubuduće dodjele Michelinovih Zlatnih plaketa postati tradicionalne i u Hrvatskoj.